Začátkem října jsme se vydali na prodloužený víkend do Slovinska. Navštívili jsme tři oblasti a vyzkoušeli tři ubytování, která jsou opravdovými perlami. Ve své reportáži se s vámi podělím o to, čím jsou výjimečná i co jsme cestou stihli vidět.
Nejste si jisti výběrem destinace a ubytování?
Využijte naši konzultaci zdarma!
Rozhodli jsme se za tři dny stihnout Bohinjské jezero, Vipavskou dolinu a kousek Krasu. Kromě slovinské přírody jsme totiž tentokrát jeli i za skvělou gastronomií a úžasnými ubytováními. Cílem byl Boutique Hotel Majerca u Bohinjského jezera, Glamping Theodosius ve Vipavské dolině a hotýlek Hiša Krasna s michelinskou restaurací na Krasu.
Cestou do soutěsky Vintgar a k Bledu
Počasí v den příjezdu bylo úžasné, a tak jsme se rozhodli ještě před ubytováním udělat zastávku v soutěsce Vintgar. Díky tomu, že už bylo po sezóně a navíc všední den, jsme si soutěsku užili téměř bez turistů. Na konci soutěsky se nachází vodopád šum vysoký téměř 16 metrů. Týden před naším příjezdem vydatně pršelo, a tak byl vodopád opravdu mohutný.
Když už jsme byli jen kousíček od jezera Bled, rozhodli jsme se zastavit i u něj. Krátce jsme se prošli podél jezera a nemohli jsme si nechat ujít návštěvu kavárny hotelu Park s výhledem na jezero. Co jiného si tu dát než výbornou bledskou specialitu kremšnitu :). Tento druh krémového zákusku byl vynalezen právě na Bledu v roce 1953. Od té doby v cukrárně hotelu Park vyrobili více než 15 miliónů krémových řezů a zdejší cukráři jsou garancí tradičního postupu i chuti, která se za celá ta léta nezměnila!
Boutique Hotel Majerca – krásný design a výborné jídlo u Bohinjského jezera
Naše první ubytování byl Boutique Hotel Majerca u Bohinjského jezera. Je to malý klidný hotel s pouze 12 pokoji a najdete ho v bezprostřední blízkosti jezera. V hotelu se nám moc líbil jedinečný a promyšlený design, který je výsledkem spolupráce slovinských architektů a designerů. Snaží se tu o propojení moderny s tradičními prvky gorenjského regionu a výsledek je moc příjemný.
Ubytovali jsme se v pokoji s velkou terasou a nádherným výhledem na hory. Hotel má také svou restauraci, která připravuje pokrmy ze sezónních a lokálních produktů, a tak bylo okamžitě jasné, kde budeme večeřet. Večeři si můžete vybrat z jídelního lístku nebo vyzkoušet 3 až 5chodové degustační menu. Jídla jsou připravovaná podle místních receptů s moderním nádechem. Večeře byla výtečná a navíc i krásně vypadala.
Druhý den ráno nás čekala podobně úžasná snídaně. Snídaně jsou à la carte. Na výběr jsou vajíčka na různé způsoby, sýry, lívance nebo třeba i domácí paštika a domácí džemy. Vybere si opravdu každý, i vegetariáni.
Po snídani jsme se vydali do Bohinjské sýrárny, která napomáhá pokračování tradice výroby Bohinjského sýra, jehož historie sahá až do 13. století. Sýrárna nakupuje mléko od pastevců výhradně z oblasti Bohinje. Bohinjský sýr je neznámějším produktem Bohinjské oblasti, vyznačuje se vysokou kvalitou a vynikající aromatickou chutí. Kromě sýru tu nakopíte i různé další mléčné výrobky.
Poslední výlet, který jsme u jezera stihli, byla vycházka do údolí Mostnice. Toto údolí patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím na Bohinji. Můžete si projít tříkilometrový okruh podél Mostnice s krásnými pohledy na říčku nebo pokračovat dále k vodopádu a na planinu Voje. My jsme pro tentokrát zvolili kratší okruh, který nám zabral zhruba 1,5 hodiny.
Glamping Theodosius – božský relax v přírodě nad Vipavskou dolinou
Naší druhou zastávkou byl Glamping Theodosius. Lesní glampingovou vesničku najdete uprostřed borového lesa s výhledem na údolí řeky Vipavy a okolní vinice. Ubytování nás okamžitě nadchlo nejenom lokalitou, ale i naprostým klidem a komfortem a navíc velmi příjemným personálem. Glamping Theodosius nabízí ubytování v celkem 7 chatkách pro 2 osoby. Skvěle se tedy hodí pro romantickou dovolenou ve dvou. K dispozici tu máte také saunu a vířivku. Dvě chatky mají dokonce svou soukromou saunu i vířivku.
My jsme se ubytovali v chatce s výklenkem na čtení. Ubytování působí velmi příjemně a naplňuje člověka úžasným klidem. Glamping Theodosius vybízí k opravdu poctivému odpočinku, a tak jsme neváhali a pojali zbytek dne relaxačně v sauně a vířivce.
Po důkladném odpočinku jsme se vydali posílit do restaurace Theodosius, kterou najdete hned vedle ubytování. Nabídka restaurace je složená především ze sezónních surovin a tradičních jídel. Vybrat si můžete z jídelního lístku nebo formou 4 až 6chodového degustačního menu. Restaurace má také vinný sklípek, a tak si k jídlu vychutnáte i špičková vína z Vipavské doliny.
Snídani pro vás připraví přímo v ubytování a za příplatek si ji můžete nechat ve vámi určeném čase přinést i přímo do chatky. Na výběr je z nabídky kontinentální nebo vegetariánské snídaně.
Po snídani jsme ještě navštívili městečko Vipava ke krátké procházce a k nákupu místních vín, která nám doporučili v ubytování.
Hiša Krasna – vymazlený rodinný hotýlek s michelinským šéfkuchařem
Naší poslední zastávkou byl malý rodinný hotel Hiša Krasna. Najdete ho ve vesničce Lokev a nabízí ubytování pouze v 6 pokojích. Koupit starou usedlost, vdechnout jí nový život a proměnit ji v butikový rodinný hotel je splněným snem majitelů. V pokojích nenajdete televizi ani jiná elektronická zařízení, protože ubytování je navrženo tak, aby vám nabídlo úplné odpojení od každodenního shonu. My jsme byli ubytovaní v pokoji Luna, který je laděn do modré barvy.
Hotel je také od letošního roku nositelem ocenění Green Key za environmentální odpovědnost a udržitelnost v cestovním ruchu. Hlavní chloubou hotelu je však jeho špičková restaurace, která získala v letech 2020, 2021 i 2022 ocenění Michelin Plate Award. Šéfkuchař Aleš Širca připravuje své gurmánské výtvory tradiční kuchyně v moderním podání. Nabídka restaurace odráží sezónní suroviny, které jsou navíc vždy lokálního a ekologického původu, některé i přímo ze zahrady Hiše Krasna. Restaurace je otevřená pouze od čtvrtka do neděle a je nutná rezervace předem.
V ubytování vám dají také spoustu tipů a doporučení na výlety do okolí i místní produkty. My jsme navštívili hřebčín Lipica, který je hned kousek od ubytování a ze kterého pocházejí a vzácní bílí koně Lipicáni. Na doporučení jsme navštívili také farmu Ravbar, kde jsme si koupili domácí pršut. A protože bylo opravdu krásné počasí, zajeli jsme se ještě vykoupat k moři do Strunjanu. Z Hiše Krasna to sem trvá jenom půlhodinku.
Podzim je opravdu skvělou volbou pro návštěvu Slovinska a pokud vám vyjde tak skvělé počasí jako nám, dovolenou si úžasně užijete.
S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.
Přidat komentář