Potica je moučník, na který narazíte po celém Slovinsku a nesmí chybět na žádném svátečním stole. Jedná se o nejtradičnější slovinskou bábovku. Tvarem identická naší bábovce, ale vylepšená vynikající náplní.
Najděte cíl své příští dovolené
S výběrem vám pomůžeme!
Potica (dříve také povitica) je závin pečený v okrouhlé bábovkové formě. Zvenku tedy vypadá jako klasická bábovka, ale při rozkrojení se objeví šnek náplně. Těsto má být zavinuté tři až čtyřikrát. Náplně mohou být různé. Nejtradičnější je ořechová, ale peče se i s estragonovou nápní, která je méně sladká a specifické chuti. Dnes se ořechy nahrazují také mákem nebo kokosem.
První recept na poticu se dochoval v první slovinské kuchařské knize od Valentina Vodnika z roku 1799. Je jasné, že se jedná o typický selský recept, který je tradiční napříč celým slovinským etnikem včetně slovinských menšin žijících v italském, rakouském a maďarském příhraničí i jinde po světě. Dnes je potica oficiálně uznaná jako „zaručená tradiční specialita“ a její receptura je přesně vymezená.
Když jsme navštívili turistickou farmu Pri Kovačniku, která je svou kuchyní vyhlášená v širokém okolí Mariboru, měli jsme možnost vidět jejich velké přípravy potic před vánočními svátky. Slovinci, kteří pečení moc neholdují nebo si netroufají, si totiž rádi objednají prvotřídní pečivo na okolních turistických farmách.
Potica zkrátka nesmí chybět na žádném svátečním stole. Peče se zejména na Vánoce a Velikonoce, na stolech se ale objevuje kdykoli během roku. Každá slovinská hospodyně by měla slovinskou poticu umět upéct. Pojďte to zkusit i vy!
Čas přípravy: cca 5 hodin (celkem 3 hodiny kynutí, 45–55 minut pečení)
Ingredience
Těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 3 žloutky
- 2 lžičky cukru
- půl lžičky soli
- 30 g kvasnic
- půl prášku do pečiva
- 25 ml rumu
- šťáva z poloviny citronu
- 50 ml slunečnicového oleje
- 2 lžíce bílého jogurtu
- nastrouhaná citronová kůra (podle chuti)
- vanilkový cukr (podle chuti)
Ořechová náplň
- 250 g mletých ořechů
- 50 g cukru
- 1 bílek (NEšleháme do sněhu)
- půl jablka (nadrobno nastrouhané)
- 15 ml rumu
- 75 g másla (pokojové teploty)
- 75 ml sladké smetany
Postup
Základním pravidlem při pečení potice je nespěchat. Potřebuje svůj čas a těsto je nejlepší, když se nechá čtyřikrát vykynout. Proto si na poticu zadělejte včas a počítejte, že hotová bude tak za 5 hodin.
- Nejprve smícháme vlažné mléko, žloutky, cukr, sůl, droždí, jogurt, citronovou šťávu, rum.
- Přidáme asi čtvrtinu mouky a prášek do pečiva a dobře promísíme.
- Přilijeme olej (kdo chce, může také citronovou kůru a vanilkový cukr) a velmi dobře promísíme.
- Jakmile získáme hladkou, poměrně tekutou směs, přidáváme za stálého míchání mouku. Těsto by mělo být vláčné, ne příliš husté. K tomu je potřeba přibližně půl kila mouky (přesné množství závisí na typu mouky, každá má trochu jiné vlastnosti).
- Když získáme potřebnou strukturu těsta, dobře jej prohněteme, vložíme zpět do mísy a přikryjeme utěrkou. Necháme při pokojové teplotě 45 minut kynout.
- Po vykynutí těsto rozložíme na pomoučený vál. Roztáhneme ho do tvaru čtverce, okraje založíme doprostřed a vložíme zpět do mísy. Necháme kynout dalších 30 minut. To stejné opakujeme ještě dvakrát po půl hodině.
- Mezitím si připravíme náplň. Suroviny pouze dobře smícháme dohromady.
- Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a rozválíme. Rovnoměrně jej potřeme náplní až po okraje.
- Těsto zavineme tři až čtyřikrát. Potica by měla být zavinutá poměrně těsně. Pokud je závin moc dlouhý, můžeme odkrojit okraje a upéci je zvlášť jako šneky.
- Bábovkovou nádobu vymažeme máslem a lehce pomoučíme. Vložíme do ní poticu. Těsto propícháme špejlí a poticu necháme nezakrytou odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
- Pečeme na 180 °C asi 45 až 55 minut, v závislosti na troubě.
- Po upečení necháme poticu ještě 10 minut v nádobě a pak opatrně vyklopíme. (Nejdříve zkontrolujeme nožem, jestli se někde nepřichytila.)
Zdroj receptu: https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/orehova-potica-izurjene-gospodinje-spele-tomazin/
Už jste někdy pekli poticu a chcete se podělit o zkušenosti? Napište nám do komentářů.
S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.
Přidat komentář