Potica – recept na nejtradičnější slovinskou bábovku

Potica, Slovinsko

Potica je moučník, na který narazíte po celém Slovinsku a nesmí chybět na žádném svátečním stole. Jedná se o nejtradičnější slovinskou bábovku. Tvarem identická naší bábovce, ale vylepšená vynikající náplní.

Ubytování ve Slovinsku

86 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

Potica (dříve také povitica) je závin pečený v okrouhlé bábovkové formě. Zvenku tedy vypadá jako klasická bábovka, ale při rozkrojení se objeví šnek náplně. Těsto má být zavinuté tři až čtyřikrát. Náplně mohou být různé. Nejtradičnější je ořechová, ale peče se i s estragonovou nápní, která je méně sladká a specifické chuti. Dnes se ořechy nahrazují také mákem nebo kokosem.

Potica, Slovinsko
Při přípravě potice je důležité nespěchat. Nechává se několikrát kynout.

První recept na poticu se dochoval v první slovinské kuchařské knize od Valentina Vodnika z roku 1799. Je jasné, že se jedná o typický selský recept, který je tradiční napříč celým slovinským etnikem včetně slovinských menšin žijících v italském, rakouském a maďarském příhraničí i jinde po světě. Dnes je potica oficiálně uznaná jako „zaručená tradiční specialita“ a její receptura je přesně vymezená.

Turistická farma Pri Kovačniku, Maribor, Slovinsko
Takto připravují potice na turistické farmě Pri Kovačniku, která je svou kuchyní vyhlášená v širokém okolí Mariboru. Foto: Eliška Bernardová

Když jsme navštívili turistickou farmu Pri Kovačniku, která je svou kuchyní vyhlášená v širokém okolí Mariboru, měli jsme možnost vidět jejich velké přípravy potic před vánočními svátky. Slovinci, kteří pečení moc neholdují nebo si netroufají, si totiž rádi objednají prvotřídní pečivo na okolních turistických farmách.

Potica zkrátka nesmí chybět na žádném svátečním stole. Peče se zejména na Vánoce a Velikonoce, na stolech se ale objevuje kdykoli během roku. Každá slovinská hospodyně by měla slovinskou poticu umět upéct. Pojďte to zkusit i vy!

Čas přípravy: cca 5 hodin (celkem 3 hodiny kynutí, 45–55 minut pečení)

Ingredience

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 30 g kvasnic
  • půl prášku do pečiva
  • 25 ml rumu
  • šťáva z poloviny citronu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • nastrouhaná citronová kůra (podle chuti)
  • vanilkový cukr (podle chuti)

Ořechová náplň

  • 250 g mletých ořechů
  • 50 g cukru
  • 1 bílek (NEšleháme do sněhu)
  • půl jablka (nadrobno nastrouhané)
  • 15 ml rumu
  • 75 g másla (pokojové teploty)
  • 75 ml sladké smetany

Postup

Základním pravidlem při pečení potice je nespěchat. Potřebuje svůj čas a těsto je nejlepší, když se nechá čtyřikrát vykynout. Proto si na poticu zadělejte včas a počítejte, že hotová bude tak za 5 hodin.

  1. Nejprve smícháme vlažné mléko, žloutky, cukr, sůl, droždí, jogurt, citronovou šťávu, rum.
  2. Přidáme asi čtvrtinu mouky a prášek do pečiva a dobře promísíme.
  3. Přilijeme olej (kdo chce, může také citronovou kůru a vanilkový cukr) a velmi dobře promísíme.
  4. Jakmile získáme hladkou, poměrně tekutou směs, přidáváme za stálého míchání mouku. Těsto by mělo být vláčné, ne příliš husté. K tomu je potřeba přibližně půl kila mouky (přesné množství závisí na typu mouky, každá má trochu jiné vlastnosti).
  5. Když získáme potřebnou strukturu těsta, dobře jej prohněteme, vložíme zpět do mísy a přikryjeme utěrkou. Necháme při pokojové teplotě 45 minut kynout.
  6. Po vykynutí těsto rozložíme na pomoučený vál. Roztáhneme ho do tvaru čtverce, okraje založíme doprostřed a vložíme zpět do mísy. Necháme kynout dalších 30 minut. To stejné opakujeme ještě dvakrát po půl hodině.
  7. Mezitím si připravíme náplň. Suroviny pouze dobře smícháme dohromady.
  8. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a rozválíme. Rovnoměrně jej potřeme náplní až po okraje.
  9. Těsto zavineme tři až čtyřikrát. Potica by měla být zavinutá poměrně těsně. Pokud je závin moc dlouhý, můžeme odkrojit okraje a upéci je zvlášť jako šneky.
  10. Bábovkovou nádobu vymažeme máslem a lehce pomoučíme. Vložíme do ní poticu. Těsto propícháme špejlí a poticu necháme nezakrytou odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
  11. Pečeme na 180 °C asi 45 až 55 minut, v závislosti na troubě.
  12. Po upečení necháme poticu ještě 10 minut v nádobě a pak opatrně vyklopíme. (Nejdříve zkontrolujeme nožem, jestli se někde nepřichytila.)

Zdroj receptu: https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/orehova-potica-izurjene-gospodinje-spele-tomazin/

Už jste někdy pekli poticu a chcete se podělit o zkušenosti? Napište nám do komentářů.

Ubytování ve Slovinsku

86 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.