Je pro vás gastronomie nedílnou součástí cestování? Ve Slovinsku můžete narazit na několik zážitkových ubytování, z nichž si odnesou nezapomenutelné vzpomínky také vaše chuťové buňky. Seznamte se se slovinskými ubytováními, kde na vás čeká kulinářský zážitek michelinských rozměrů, ale také poctivá jídla jako od babičky, která zahřejí na duši.
Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️
S výběrem vám pomůžeme!
Farma Pri Kovačniku – domácí jídla s velkou dávkou pohostinnosti
Usedněte ke stolu a nechte se hýčkat božskou chutí a vůní pokrmů stejně jako pohostinností rodiny, která na farmě kousek od Mariboru hospodaří. Rodina si zakládá na kvalitní lokální produkci a tato kvalita se přenáší také do samotné přípravy pokrmů, za nimiž stojí paní Barbara a Angelca.
Jednoduchá jídla typická pro tradiční gastronomii slovinského Štýrska je díky jejich umu kulinářským zážitkem. Ochutnat tu můžete domácí masné výrobky – zejména sušené salámy, klobásy a šunky. Zkrátka nepřijdou ale ani vegetariáni a vegani, pro které majitelé bez problémů menu upraví. Na farmě Pri Kovačniku se můžete ubytovat, nebo se tu jen zastavit na oběd či večeři. Myslete ale na to, že je vždy potřeba si předem vytvořit rezervaci.
Šenkova domačija – jídla jako od babičky v lůně jezerské přírody
Autentickou kuchyni s recepty tradovanými po generace s respektem k tradici, místu i ročnímu období najdete v Šenkově domačiji v malebném Jezersku. Ubytujte se v nádherné historické budově z 16. století, která je památkově chráněná. Široko daleko je jen nádherná příroda a slastný klid.
Úcta k historii a kulinářskému umění předků se odráží v přípravě pokrmů dle tradičních receptů i v samotném pěstování surovin. Většina z nich pochází přímo z farmy nebo z farem v okolí. Ochutnejte tu speciální pomazánku ze smetany a pohankové mouky „masunjek“, vývar s pohankovou kaší či poctivé domácí buchty s povidly nebo štúdl jako od babičky.
Alpine Homestead – alpská kuchyně pod taktovkou vyhlášeného šéfkuchaře
Ubytování mezi Bledem a Bohinjem nemá výhodu jen ve skvělé poloze mezi dvěma oblíbenými jezery. V Alpine Homestead navíc můžete na vlastní chuťové pohárky seznámit s tradiční slovinskou alpskou kuchyní prostřednictvím mistrně připravených jídel vyhlášeného šéfkuchaře. Jeho filosofie přípravy pokrmů stojí na jednoduchosti, přirozenosti, vysoké kvalitě a autenticitě.
Zakoupit a odvézt si domů můžete také sýry či masné výrobky od místních farmářů.
Turistická farma Majerija – ráj pro gurmány, romantiky i milovníky vína
Statek Majerija z 18. století vyjímající se nad krásnou Vipavskou dolinou s úchvatným výhledem a stejnojmennou restaurací, která má věhlas nejen v regionu, ale po celém Slovinsku. Matej Tomažič – majitel a skvělý kuchař v jedné osobě koncept stylového ubytování s prvotřídní restaurací v krajině vinic dovedl k dokonalosti. Restaurace získala řadu ocenění a hosté si mohou pochutnat na tradičních pokrmech slovinské kuchyně v moderním kabátu, ale také lahodných těstovinách, mase a to vše doplněné místním vínem.
Hiša Krasna – istrijská čerstvost na talíři
Kousek od italských hranic v překrásném slovinském Krasu se ukrývá butikový hotel se špičkovou restaurací, která získala v letech 2020 a 2021 ocenění Michelin Plate Award. V hotelu Hiša Krasna si pochutnáte na typických krasových a istrijských specialitách připravených a naservírovaných ve svěžím moderním pojetí, na které dohlíží šéfkuchař Aleš Širca.
Vychutnejte si tu jídla postavená na poctivé dávce sezónní čerstvosti, lokálnosti a navíc z ekologické produkce.
Hotel Marina – jasná volba pro milovníky darů moře
Oblíbená a na slovinském pobřeží jedna z nejvíce navštěvovaných restaurací leží v krásném hotelu Marina v kouzelné Izole. Pyšní se dlouhou kulinářskou tradicí. V roce 2020 a 2021 získala michelinské ocenění „The Plate“, a to nejen díky uhrančivým výhledům na přístav a moře, ale také nabídce tradičních mořských pokrmů, které jsou připravovány s maximálním důrazem na lokálnost i vizuální přitažlivost.
Šéfkuchař Ivica Evačić jídlo nikdy neohřívá a s jeho heslem z moře přímo na talíř se tak můžete těšit na ty nejčerstvější pochoutky, ale také vybraná vína a domácí olivový olej.
Vila Planinka – luxus a udržitelnost (nejen) na talíři
Od roku 2019, kdy byl butikový hotel Vila Planinka v Kamnicko-Savinjských Alpách otevřen, nabízí nejen komfortní a luxusem prodchnuté ubytování, ale také stejně vytříbené kulinářské zážitky. Na svědomí je mají kuchaři pod vedením zkušeného šéfkuchaře Blaže Derlinka. Inspiraci čerpá z místního a regionálního kulinářského dědictví, které přetváří svým osobitým způsobem.
Za svůj profesionální přístup, důraz na udržitelnost i místní tradice si restaurace vysloužila v roce 2021 ocenění od týmu průvodce Michelin. Charakteristickým rysem je spolupráce s místními farmáři, kteří hospodaří podle ekologických standardů. V restauraci si tak pochutnáte na pokrmech z místních surovin – třeba masa a mléčných výrobků ze skotu a ovcí pasoucích se na nedalekých alpských pastvinách.
S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.
Přidat komentář