Michelinský průvodce 2023 – Slovinsko má čestné místo na mapě gastronomických zážitků

Gastronomie, Slovinsko

Slovinská gastronomická scéna neusíná na vavřínech. Dokládá to nový michelinský průvodce, který zaznamenává rostoucí úroveň slovinského kulinářského umění. Které restaurace se do průvodce v roce 2023 dostaly, které povýšily a čím okouzlily chuťové buňky inspektorů?

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

V roce 2022 jsme na našem blogu psali o michelinských restauracích jako o skrytém trumfu slovinské gastronomie, který stojí na úctě k lokálním surovinám, místní tradici a čerstvosti. Dvoumilionové Slovinsko se na nejexkluzivnější gastronomickou mapu světa dostalo v roce 2020 s vydáním prvního michelinského průvodce. Jak se dle letošního michelinského průvodce po Slovinsku posunula zdejší gastronomie?

Restaurace Atelje, Lublaň, Slovinsko. Foto: Ciril Jazbec, Tent Film
Restaurace Atelje v Lublani získala v roce 2021 michelinskou hvězdu a v roce 2023 ji obhájila. Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Na úvod se hodí zmínit, že všechny michelinské restaurace ve Slovinsku své hvězdy a jednotlivá ocenění obhájily a nově do něj přibylo dalších 7 restaurací. Celkem tak v letošním průvodci najdete 59 restaurací napříč Slovinskem.

Největší novinkou letošního slovinského vydání michelinského průvodce je však nová tříhvězdičková restauraceHiša Franko v Kobaridu, která se tak stala 140. restaurací na světě, která dosáhla tak prestižního hodnocení. O jednu hvězdičku si polepšila také restaurace Milka u horského střediska Kranjské Gory, která tak nyní září dvěma hvězdami.

Za třemi hvězdami do Údolí Soči – Hiša Franko s Anou Roš 

Ana Roš, Hiša Franko, Kobarid. Foto: Luka Karlin, Studio Virc
Jedna z nejlepších šéfkuchařů na světě Ana Roš ve své restauraci Hiša Franko v Kobaridu. Foto: Luka Karlin, Studio Virc

Největší pozornost na sebe právem strhává restaurace, které byly jako první ve Slovinsku uděleny tři michelinské hvězdičky. Charismatická šéfkuchařka Ana Roš si vytvořila osobitý kuchařský styl, který do Kobaridu přitahuje návštěvníky z celého světa a sama byla umístěna mezi sedm nejlepších šéfkuchařů světa.

Restaurace Hiša Franko, v jejíž kuchyni tato talentovaná šéfkuchařka kraluje, tak letos zazářila třemi michelinskými hvězdami a posílila tak postavení Slovinska v pomyslném kulinářském žebříčku. Inspektoři  restauraci udělili tři hvězdy díky pokračujícímu zvyšování kvality a originalitě pokrmů co do chuti, barev a textury. Inspiraci k nezaměnitelným výtvorům Ana Roš čerpá v místní přírodě.

Povýšení na dvě hvězdy – restaurace Milka v Kranjské Goře

Nově dvěma hvězdami ověnčená Restaurace Milka michelinské inspektory okouzlila neotřele tradiční horskou kuchyní, v níž skloubila alpské recepty s kuchyní skandinávských regionů, kde čerpal cenné zkušenosti šéfkuchař David Žefran. Spolu se svým týmem v restauraci u jezera Jasna, které obklopují horské vrcholky zrcadlící se v jeho hladině, připravují pokrmy složené z místních ingrediencí s notnou porcí bylinek a za využití původních metod konzervace potravin.

Sedm restaurací s jednou hvězdičkou – od Lublaně k moři

Vedle nové tříhvězdičkové a dvouhvězdičkové restaurace obhájilo své ocenění všech sedm restaurací, které již v minulých letech jednu hvězdičku získaly. Za jednohvězdičkovými michelinkami se můžete vydat na gastrovýlet do Lublaněrestaurace Strelec, ale také do městečka Radovljca nedaleko Bledu do restaurace Hiša Linhart s výtečnou gorenjskou kuchyní nebo si zpestřit dovolenou u moře návštěvou michelinské restaurace v PortorožiRestaurace COB. Zahanbit se však nenechají ani vinařské regiony – do jednohvězdičkové restaurace můžete za nezapomenutelným zážitkem vyrazit také ve Vipavské dolině a to do Gostilny Pri Lojzetu.

Michelinská zelená hvězda – kde se najíst chutně a udržitelně

„Michelin Green Star“ udělovanou za udržitelnou gastronomii v roce 2023 získala jedna nová restaurace. V současnosti se tak ve Slovinsku může oceněním za ohleduplnost vůči přírodě pochlubit celkem sedm restaurací. Letošním nováčkem je Špacapanova Hiša v Komenu, která podle inspektorů stále dokazuje, že to s udržitelností v kuchyni myslí vážně. Využívá lokální produkty z venkovských oblastí nebo z Jaderského moře, vymýšlí recepty se zeleninou určenou k vyhození, která tak nemusí zbytečně končit v koši a k tomu vyrábí výborná přírodní vína.

Vysoká kvalita za dostupnou cenu – Bib Gourmand

Vysokou michelinskou gastronomii si nemůže dopřát každý, jelikož se ceny pokrmů v těchto restauracích zpravidla pohybují vysoko. Ve Slovinsku však najdete také další sedmičku restaurací, které jsou oceněné jako Bib Gourmand a zahrnují místa, která nabízí „dobrou kvalitu za dobrou cenu“. Za těmi se můžete vypravit do Lublaně, konkrétně pak do restaurací TaBar s jednoduchou moderní kuchyní a Gostliny na Gradu, kde si zase pochutnáte na tradiční slovinské kuchyni. Relativně méně za michelinský zážitek zaplatíte také v hornickém městečku Idrija – v restauraci Jožef.

Hotel Marina, Izola, Slovinsko
Hotelová restaurace Marina s michelinským oceněním.

Mezi cenově příznivějšími restauracemi v michelinském průvodci najdete také oblíbenou restauraci hotelu Marina v přímořském letovisku Izola. Specializuje se na mediteránské pokrmy a pobyt si můžete rezervovat přímo u nás. 

Nový michelinský průvodce dokládá, že slovinská gastronomie rozhodně stojí za pozornost. Pokud se rádi necháte rozmazlovat vytříbenými chutěmi a kulinářskou originalitou, Slovinsko by jednoznačně na vašem seznamu gastronomických zastávek nemělo chybět.

S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

O autorovi

Kristýna Kousalíková

Kristýna Kousalíková

Pozorná cestovatelka, která si při cestování vychutnává jedinečnou atmosféru místa a pokouší se ji alespoň trochu zachytit foťákem. Nejlepší cesta je pro ni kombinace poklidné přírody a potulování se městem s pozorováním okolního dění z kaváren a zahrádek.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.