Když se řekne Slovinsko, málokdo si vybaví vysokou gastronomii. Malá nenápadná země se přitom pyšní spoustou restaurací s tím nejprestižnějším oceněním. Nahlédněte v našem článku pod pokličku špičkových slovinských restaurací a odhalte kouzlo tamní gastronomické scény.
Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️
S výběrem vám pomůžeme!
Michelinské ocenění slouží jako známka prestiže restaurace a ukazatel kvality kulinářského zážitku. Do něj se počítá všechno – jídlo, zajímavý výběr nápojů, prostředí, atmosféra, personál i výhled. Dvoumilionové Slovinsko se na nejexkluzivnější gastronomickou mapu světa dostalo v roce 2020 s vydáním prvního michelinského průvodce. A to s velkou pompou. Do slovinského gastronomického průvodce Michelin se v roce 2021 dostalo celkem 52 restaurací ve Slovinsku!
Proslulé michelinské hvězdy získalo hned šest restaurací a jedna z nich zazářila dokonce dvěma hvězdami, které v loňském roce znovu obhájila. V České republice přitom dlouhodobě zůstávají pouze dvě pražské restaurace oceněné michelinskou hvězdou.
Ve Slovinsku můžete na michelinskou restauraci narazit nejen v Lublani, ale také v nenápadné vesničce nebo na úpatí Alp. Množství oceněných restaurací na tak malou zemi stojí za pozornost. Úroveň gastronomie je zkrátka ve Slovinsku na světové úrovni.
Malá země, velké kulinářské zážitky
Do slovinského gastronomického průvodce Michelin se v roce 2021 dostalo celkem 52 restaurací. V porovnání s desetimilionovým Českem, kde počet restaurací dosáhl 27 a navíc všemi v Praze, se jedná o úctyhodný výkon. Jednou hvězdou se pyšní restaurace Dam v Nové Gorici, restaurace Grič v malé vesničce Šentjošt nad Horjulom, restaurace Gostilna pri Lojzetu ve Vipavě, Hiša Denk v Kungotě a lublaňská restaurace Atelje. Dvě hvězdy získala kobaridská restaurace Hiša Franko pod vedením šéfkuchařky Any Roš.
Kromě již zmíněných šesti restaurací s michelinskými hvězdičkami získalo dalších pět restaurací michelinskou zelenou hvězdu „Michelin Green Star“ udělovanou za udržitelnou gastronomii. Více než třiceti restauracím pak inspektoři udělili ocenění „The Michelin Plate“, které hodnotí prostředí a kvalitu restaurace ,,talíři“ místo prestižnějších hvězdiček a tyto restaurace tak nemusí splňovat kritérium špičkové gastronomie. Michelinský průvodce po Slovinsku nabízí zkrátka širokou nabídku gurmánských zážitků.
Tajemství úspěchu – autenticita, vysoká kvalita surovin a kreativita šéfkuchařů
Michelinští inspektoři oceňují slovinskou gastronomickou scénu především pro kombinaci tří faktorů: autentičnost, talent a kreativitu šéfkuchařů a mimořádně vysokou kvalitu místních produktů s důrazem na udržitelnost. Úcta k přírodě a surovinám, které z ní pochází, se odráží na mimořádné kreativitě zpracování celého produktu bez zbytečných odpadů i na kvalitě daných surovin.
Slovinští šéfkuchaři se se svými týmy zkrátka stejně jako několik slovinských vinařů, farmářů a dalších pěstitelů soustředí na tradici a dědictví jejich předků, která chová hluboký respekt ke všem darům přírody.
Dvouhvězdičková Hiša Franko – údolí Soči s kuchařskou mistryní
Jestli se dá o někom říct, že je paní kuchařka, je to jednoznačně Ana Roš. Šéfkuchařka kobaridské restaurace Hiša Franko byla díky své mimořádné tvořivosti umístěna mezi sedm nejlepších šéfkuchařů světa. Jako kuchař samouk si vytvořila osobní kulinářský styl, který se vyznačujeme mimo jiné mimořádným smyslem pro detail a citem pro snoubení slovinských tradic.
O mimořádných schopnostech Any Roš také svědčí nebývalý úspěch v podobě zisku dvou ze tří michelinských hvězdiček, které označují podle originálních kritérií hodnocení „výtečnou restauraci, která stojí za zajížďku“. Vedle toho má restaurace Hiša Franko také ocenění Michelin Green Star za udržitelnost.
Dostupné restaurace – po stopách michelinu v Lublani i u moře
Michelinské restaurace patří jednoznačně k finančně náročnějším. Jídlo ve špičkové restauraci si ale můžete užít i za rozumnou cenu. Do michelinského výběru slovinských restaurací Bib Gourmand označovaných jako „dobrá kvalita za dobrou cenu“ se mimo jiné dostaly dva podniky v hlavním městě Lublani.
Jedním z nich je nováček kategorie restaurace TaBar v centru Lublaně nabízející převážně tapas ve slovinském provedení a skvělá vína snoubící se s daným pokrmem, které hostům vybírá sommeliér. Druhou je restaurace lublaňského hradu Gostilna na Gradu připravující tradiční jídla slovinské kuchyně.
Mezi další cenově spíše dostupnější gastronomické podniky v michelinském průvodci patří oblíbená restaurace hotelu Marina v překrásné přímořské Izole. Pobyt v hotelu Marina na břehu Jaderského moře si můžete rezervovat přímo u nás. Živá restaurace získala v roce 2020 i 2021 ocenění „The Plate“ a to nejen díky uklidňujícím výhledům na přístav a moře, ale také nabídce tradičních mořských pokrmů, při jejichž přípravě je klíčová lokálnost a vizuální hravost.
Maximální luxus – butiková ubytování s prestižní kuchyní
V naší nabídce ubytování najdete i taková, která se mohou pochlubit luxusním vybavením i prvotřídními kulinářskými službami. Takovou kombinaci toho nejlepšího nabízí hotel Hiša Krasna v poklidné vesničce u Itálie s restaurací, jež získala v roce 2020 a 2021 ocenění „The Michelin Plate“. Ochutnat zde můžete kulinářské výtvory především v podobě krasových a istrijských specialit.
V roce 2021 se do výběru michelinského průvodce dostal také butikový hotel Vila Planinka v Jezersku. Tým michelinských inspektorů ocenil profesionální přístup, důraz na udržitelnost i tradiční gastronomii. Vila Planinka odebírá produkty od místních farmářů a kuchaři z nich vytváří výtečné sezónní pokrmy.
Slovinská kuchyně nemá takovou reputaci jako francouzská nebo italská, přitom slovinské restaurace patří k nejlepším na světě. Pro tak malou zemi se zkrátka jedná o nebývalý úspěch. Vydejte se do Slovinska a posuďte sami úroveň kulinářského zážitku.
S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.
Přidat komentář