Těsně před Vánocemi jsme se vydali prozkoumat Maribor a okolí a při té příležitosti jsme navštívili i malebnou rodinnou farmu Pri Kovačniku umístěnou v kopečkách nad Mariborem a vzdálenou od města asi půl hodiny autem.
Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️
S výběrem vám pomůžeme!
Po strmém stoupání a několika serpentýnách jsme dorazili do zasněžené idylky vesničky Planica nad Framom, která leží 700 m n. m. Přivítalo nás krásně upravené stavení, které v mrazivém odpoledni lákalo, abychom se šli rychle ohřát a občerstvit. Přivítala nás milá paní domu Barbara, která nás hned popoháněla do jídelny, abychom zahnali hlad. Pan Danilo nás uvítal vynikající polévkou s domácí jitrničkou a druhým chodem složeným z masa z vlastního chovu, šťouchaných brambor, zeleniny a jablečného čatní.
Kdo tu hospodaří? Aneb s láskou opečovávané rodinné dědictví
Farma si dodnes nese své jméno Kovačnik po minulých generacích, ačkoli rodina už své jméno ztratila a dnes se jmenuje Štern. Staří manželé Janez a Angelca předali svou usedlost synovi s jeho rodinou, kterým stále pomáhají v hospodářství i s péčí o hosty.
Paní Angelca pomáhá své snaše Barbaře na zahrádce a v kuchyni a společně pečují o to, aby se u nich hosté cítili jako v ráji. Janez se synem Danilem se starají o zvířata, pozemky a pod pečlivým vedením pana Janeze připravují domácí masné výrobky – zejména sušené salámy, klobásy a šunky.
Rodina chová 40 krav, prasata, slepice, králíky, jednoho ponyho a berana. Všechna zvířata si můžete prohlédnout. Protože si tu zakládají na kvalitní lokální produkci, ženy pečují o zahradu se sezónní zeleninou a bylinkovou zahrádku. Co sami nevypěstují, nakupují od jiných farmářů z okolí.
Kuchyně – po generace tradované recepty
Mistryně kuchyně paní Barbara a její tchyně Angelca pečlivě dbají na kvalitu, lokálnost a tradičnost gastronomie na farmě. Jejich recepty se zakládají na tradiční gastronomii slovinského Štýrska, jejímž základem jsou polévky, maso, brambory, zelenina a dýňový olej. Zkrátka strava tradičního venkova. Mistrné zpracování a čerstvé velice kvalitní suroviny však dělají ze zdánlivě prostých jídel kulinářský zážitek. Já sama nejsem velký masožravec, ale Pri Kovačniku jsem si skvěle pochutnala. Díky kombinaci se saláty jsou jídla velmi odlehčená.
Oběd Pri Kovačniku se skládá z uvítacího přípitku, předkrmu složeného z vlastních salámů, paštik a sýrů z okolních farem, následuje polévka, hlavní jídlo se salátem a nakonec dezert.
Slovinská tradiční kuchyně si na rozdíl od té české vedle masa zakládá také na bohatém repertoáru zeleniny a rostlinných surovin. Na farmě Pri Kovačniku s nimi dokáží skvěle pracovat, a proto pro ně není problém pohostit i vegetariány nebo vegany. Takže nevěšte hlavu, pokud maso nejíte. Paní Barbara pro vás jídelníček bez problému upraví.
Ubytování Pri Kovačniku
Na farmě Pri Kovačniku se můžete také ubytovat. Vzhledem k poloze místa je farma vhodným východiskem pro výlety do Mariboru, Ptuje a dalších východoslovinských míst. Můžete se zde zastavit na dvě noci také při cestě k moři – z trasy téměř nesjedete a obohatíte si dovolenou.
Na farmě je jen několik pokojů, užijete si tedy velmi domáckou atmosféru. Pokoje jsou vybaveny velmi útulně, zejména dřevem. Vítané jsou rodiny s dětmi, pro které jsou připraveny hračky i venkovní herní prvky.
Lokální produkty – odvezte si domů pochoutku
Rodina Štern vyrábí také své vlastní produkty. Najdete tu celou škálu marmelád, domácí sirupy, likéry, bylinné čaje, paštiky i sušené klobásy. Řada z výrobků získala ocenění za prvotřídní kvalitu a tradiční recepturu. Máte tak možnost odvézt si kus umění hostitelů s sebou domů.
Rodiny s dětmi vítány – příroda, zvířátka i zahradní domek
Protože cestujeme s malým dítětem, vždycky je pro nás trochu otázka, když je to které místo pro děti vhodné. Pri Kovačniku jsme byli velmi mile překvapeni. Na zahradě stojí dětský zahradní domek, klouzačka, houpačka a kolotoč. Opodál je svah, který je v zimě skvělý na sáňkování. A uvnitř je pro děti dětský koutek, spoustu hraček i přebalovací pult. S dětmi se můžete také podívat do chléva ke kravičkám, na prasátka, slepice a poníka.
Jak si rezervovat oběd?
Protože si na farmě Pri Kovačniku zakládají na prvotřídní kvalitě a čerstvosti svých pokrmů, je potřeba si místo vždy předem rezervovat. Funguje to tu tak, že vždy vaří specielně jen pro ohlášené hosty. Máte tak záruku toho, že jídlo bude připraveno s mimořádnou péčí a naprosto čerstvé. A hostitelé vám budou věnovat plnou pozornost.
Co dělat v okolí?
Farma Pri Kovačniku leží na klidném venkově stranou turistického ruchu. Pobyt nebo výlet můžete spojit s objevování zajímavostí v údolí i nahoře v kopcích pohoří Pohorje. Když sjedete dolů do údolí, najdete vesničky s vinicemi a budete mít možnost ochutnat místní vynikající (většinou bílá) vína. Navštívit také můžete zámek Rače z 16. století, ke kterému to trvá 15 minut autem.
Přímo od farmy si můžete udělat pěší polodenní výlet k zachovalému venkovskému stavení Vešnerjeva domačija. Dům je postavený z kamene a dřeva a střecha je pokrytá došky. Usedlost funguje jako skanzen a je možné si ji prohlédnout i zevnitř.
Pokud vás zaujme lidová historie, vydejte se do vesničky Kočno pri Polskavi. Vesnice je etnologickým parkem pod širým nebem a najdete tu vystavené staré zemědělské náčiní, kovářskou dílnu, venkovské obydlí nebo tradiční stodolu „kozolec“.
Přibližně půl hodiny autem vám to bude trvat do Mariboru, druhého největšího města Slovinska. Doporučujeme na polodenní nebo celodenní výlet. Maribor je nevelké město, hezky upravené. Největší zajímavostí je nejstarší vinná réva na světě, která tu roste už přes 400 let. Najdete ji v domě zvaném „Hiša Stare trte“, kde se dozvíte vše o ní a budete mít možnost ochutnat vína z okolních vinohradů. Okolí Mariboru láká ke krásným výletům mezi vinicemi.
Pokud se budete chtít vydat naopak nahoru do kopců, nevynechejte vodopády Veliki a Mali Šumik. Východiskem je Sport hotel Areh. Cesta je lehce náročnější, na některých místech narazíte na železné stupačky. Vodopád Veliki Šumik měří 24 metrů.
Do kraje se rozhlédnete na kopci zvaném Bolfenk, kde najdete rozhlednu a starý kostelík. Moc pěknou nenáročnou vycházkou je výlet k rašelinovému Černému jezeru. Východisko je chata Dom na Osankarici, ke které dojedete po 45 minutách autem. Z parkoviště je to k jezeru už jen 15 minut chůze po dřevěných chodníčcích krásným rašelinovým lesem.
Ne nadarmo nese turistická farma Pri Kovačniku přízvisko „nebesa na Pohorju“. Stranou městského i turistického ruchu tu najdete místo opravdu vynikající k dokonalému odpočinku. Od milých majitelů a vynikající kuchyně se vám ani nebude chtít odjet. Lokalita u Mariboru je navíc pro nás Čechy velmi příznivá kvůli blízkosti z České republiky. Stojí za to se u Mariboru na pár dní zastavit třeba i cestou k moři.
S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.
Odličen članek. Sigurno bom šel tja z družinco. Lepo pišete.