Jota je tradiční přímořská polévka, kterou ochutnáte ve slovinském Přímoří. Vaří se z kysaného zelí, brambor a fazolí. Původně pochází z Itálie, dnes ji ale více vaří Slovinci.
Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️
S výběrem vám pomůžeme!
Jota je rozšířená v celém slovinském Přímoří – od pobřeží až po okolí Gorice, na Krasu a ve Vipavské dolině. Jota byla dříve typická zejména pro italský Terst a Furlansko, dnes ji ale více vaří ve Slovinsku.
Polévka jota je, tak jako většina slovinských pokrmů, původně jídlem chudých. Zelí, fazole a brambory byly dostupné suroviny, z nichž lze uvařit velmi vydatné jídlo. Do joty se dnes přidává také klobása, která ji hezky okoření a také ještě více zasytí.
Jota musí být hodně hustá a vydatná, o což se postarají fazole a brambory.
Ingredience:
- 500 g kyselého zelí
- 2 páry klobás
- 4 větší brambory
- sůl
- pepř
- 2 bobkové listy
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sádla nebo oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- vařené fazole dle chuti
Postup:
- Do většího hrnce dáme kyselé zelí, bobkový list, pepř a zalijeme vodou. Voda by měla zelí zcela pokrýt. Přivedeme k varu a zakryté vaříme 20 minut.
- Zvlášť uvaříme ve slané vodě brambory nakrájené na kostky.
- Uvařené brambory přelijeme spolu s vodou k zelí.
- Přidáme na kolečka nakrájené klobásy, podle potřeby vodu a vaříme ještě 10 minut.
- Zvlášť si zlehka osmažíme česnek a cibuli, přidáme mletou papriku, zalijeme sklenicí vody, promícháme a směs nalijeme do polévky.
Už jste jotu ve Slovinsku ochutnali? Nebo jste ji už i vařili? A jak vám chutná v porovnání s českou zelňačkou? Podělte se s námi do komentářů.
S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.
Přidat komentář