Jota – recept na vydatnou přímořskou polévku

Jota, Slovinsko

Jota je tradiční přímořská polévka, kterou ochutnáte ve slovinském Přímoří. Vaří se z kysaného zelí, brambor a fazolí. Původně pochází z Itálie, dnes ji ale více vaří Slovinci.

Ubytování ve Slovinsku

83 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

Jota je rozšířená v celém slovinském Přímoří – od pobřeží až po okolí Gorice, na Krasu a ve Vipavské dolině. Jota byla dříve typická zejména pro italský Terst a Furlansko, dnes ji ale více vaří ve Slovinsku.

Polévka jota je, tak jako většina slovinských pokrmů, původně jídlem chudých. Zelí, fazole a brambory byly dostupné suroviny, z nichž lze uvařit velmi vydatné jídlo. Do joty se dnes přidává také klobása, která ji hezky okoření a také ještě více zasytí.

Jota musí být hodně hustá a vydatná, o což se postarají fazole a brambory.

Ingredience:

  • 500 g kyselého zelí
  • 2 páry klobás
  • 4 větší brambory
  • sůl
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sádla nebo oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • vařené fazole dle chuti

Postup:

  1. Do většího hrnce dáme kyselé zelí, bobkový list, pepř a zalijeme vodou. Voda by měla zelí zcela pokrýt. Přivedeme k varu a zakryté vaříme 20 minut.
  2. Zvlášť uvaříme ve slané vodě brambory nakrájené na kostky.
  3. Uvařené brambory přelijeme spolu s vodou k zelí.
  4. Přidáme na kolečka nakrájené klobásy, podle potřeby vodu a vaříme ještě 10 minut.
  5. Zvlášť si zlehka osmažíme česnek a cibuli, přidáme mletou papriku, zalijeme sklenicí vody, promícháme a směs nalijeme do polévky.

Už jste jotu ve Slovinsku ochutnali? Nebo jste ji už i vařili? A jak vám chutná v porovnání s českou zelňačkou? Podělte se s námi do komentářů.

Ubytování ve Slovinsku

83 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.