Slovinská gastronomie

Ochutnejte nejlepší slovinská jídla

Slovinsko je malá země s překvapivě bohatou kulinářskou scénou. Na jeho území se setkávají alpská poctivost, středomořská lehkost i chutě přivezené z Rakouska, Itálie a Balkánu. Navzdory těmto vlivům si slovinská kuchyně uchovala silné lokální kořeny, na kterých staví i moderní generace šéfkuchařů, která ji posouvá mezi světovou gastronomickou špičku. Vydejte se po stopách slovinské gastronomie napříč třemi charakteristickými oblastmi – přímořím, východem země a horským severem. Každý kout nabízí jiný zážitek – a všechny stojí za ochutnání.

Ubytování ve Slovinsku – bez starostí a za nejlepší cenu!

Vybereme to nejlepší pro vás

198 prověřených ubytování
Garance nejnižší ceny
Lidská podpora pro rezervace – žádní roboti
Premium průvodce zdarma – ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Rezervujte ubytování nyní
volná místa mizí

Obsah

Alpské Slovinsko – farmářská pohostinnost a chutě hor

Šenkova domačija, Jezersko, Slovinsko
Tradiční slovinské horské pokrmy. Zdroj: Šenkova domačija

Na severu Slovinska v horských oblastech kolem Bohinje, Kranjske Gory, Triglavského národního parku či oblasti Kamnicko-Savinjských Alp vás čeká kuchyně postavená na jednoduchosti, kvalitních surovinách a hlubokém vztahu k přírodě. Místní rodinné farmy tu vyrábějí výtečné sýry, sušené masné speciality i prostá jídla předků. Každé sousto nese otisk krajiny, z níž pochází. Pojďme se na tyto chutě podívat blíže.

Žganci, gastronomie, Slovinsko
Žganci jsou pohanková drobenka, která se podává zejména k polévkám. Foto: arhiv Nea Culpa

V místní kuchyni narazíte na žgance – pohankové škubánky, které se podávají jako příloha k masu, se zelím, nebo se přidávají do polévek. Typickým pokrmem je například obara s žganci – hutný, voňavý vývar, nejčastěji hovězí, s kořenovou zeleninou a pohankovým drobením. Původně šlo o jednoduché jídlo chudých, dnes ale patří mezi ceněné regionální speciality, které vás zahřejí nejen na těle.

Ajdovi žganci, kislo mleko, Slovinsko
Ajdovi žganci a kislo mleko, pohankové škubánky a kyselé mléko – tradiční občerstvení slovinských hor. | Foto: Wikipedia Commons

Pokud se vydáte na horské pastviny obývané pastýři, můžete tu ochutnat jejich typickou stravu – žgance s kyselým mlékem – jednoduché, ale výživné jídlo s hlubokou tradicí. Na Velike Planině, jedné z nejznámějších pastýřských oblastí Slovinska, pak narazíte na typické ajdovi žganci – pohankové škubánky podávané se škvarky nebo smaženou cibulkou.

Jota, Slovinsko
Jota – slovinská polévka ze zelí, fazolí a klobásy

Tradiční horskou kuchyni Slovinska můžete ochutnat i na útulných horských chatách, kde vás po túře zahřejí vydatné polévky jako jota nebo ričet. Jota je sytá a lehce nakyslá polévka z kysaného zelí, fazolí a brambor – připomíná naši zelňačku, ale má svůj specifický charakter. Ričet je zase kroupová klasika, často obohacená o uzené maso nebo klobásu, ideální po dni stráveném v horách.

Kranjska klobása, gastronomie. Foto: Iztok medja
Kranjska klobása, gastronomie. Foto: Iztok medja

Pro milovníky masa je neodmyslitelnou specialitou slovinské kuchyně slavná kranjska klobasa – nejznámější slovinská klobása s chráněnou recepturou a dlouhou tradicí. Tato uzeninová pochoutka z vepřového masa pochází z regionu Gorenjska, ale dnes ji najdete téměř v každém koutě Slovinska. A víte, že kranjska klobasa dobyla i vesmír? Díky astronautce Sunitě Williamsové, která má slovinské kořeny a vzala si ji s sebou až na oběžnou dráhu.

Bovški sir, Bovec, Slovinsko
Bovecký ovčí sýr

Na horských pastvinách slovinských Alp vznikají lahodné sýry s dlouhou tradicí, mnohé z nich nesou chráněné označení původu. Mezi ty nejznámější patří bovecký sýr – vyráběný z ovčího mléka původního boveckého plemene ovcí, typického pro oblast Julských Alp. V Bovci ochutnáte také jednoduché, ale výborné Čompe an skuta, což je čerstvý ovčí sýr s bramborami.

Tolminský sýr, slovinská gastronomie. Foto: Boris Pretnar
Tolminský sýr se připravuje z kravského mléka podle tradiční receptury. Foto: Boris Pretnar

Stejně proslulý je i tolminský sýr (zvaný také Tolminc), který se připravuje z kravského mléka od zvířat pasoucích se v horských oblastech nad smaragdovou řekou Soča. A pokud dáváte přednost výraznějším chutím, určitě nevynechejte mohant – měkký, aromatický sýr s osobitým charakterem, pocházející z okolí Bohinje.

Štruklji
Štruklji ochutnáte kdekoliv ve Slovinsku, ale nejpopulárnější jsou v Gorenjsku. Foto: Dean Dubokovič

Jedním z nejtypičtějších pokrmů slovinské kuchyně jsou štruklji – plněné záviny z těsta podobné knedlíku, které najdete po celém Slovinsku, ale nejvíce zakořeněné jsou v alpském regionu Gorenjsko. Náplně mohou být sladké i slané – od ořechové, makové či ovocné až po varianty se škvarky. Pokud narazíte na sirovi štruklji, nenechte se zmást – nejde o sýr, ale o tvarohovou náplň, která může být servírována nasladko i naslano.

Přímoří – středomořské poklady plné slunce a vůní

Slovinsko gastronomie, Kras a Přímoří. Foto: Iztok Medja
Gastronomie Krasu a Přímoří. Foto: Iztok Medja

Malé, ale nezaměnitelné. Slovinské pobřeží, táhnoucí se od Ankaranu po Piran, v sobě nese italské, benátské i balkánské vlivy. V kuchyni tu dominuje mořská sůl, čerstvé ryby, olivový olej a bylinky.

Frtalja, gastronomie, Slovinsko
Frtalja je tradiční přímořský pokrm, jehož základem jsou vedle vajec zejména čerstvé byliny. Foto: arhiv ZTKMŠ Brda

Typická jídla v přímořské oblasti voní a chutnají po moři. Patří mezi ně fritto misto – mix mořských ryb a plodů obalených v těstíčku a osmažené dozlatova. Slovinskou specialitou, kterou ochutnáte především v přímořských oblastech, je frtalja – podobná naší omeletě. Od klasické omelety se liší svou jednoduchostí a výraznou chutí bylin, které se do ní přidávají.

Brodet, gastronomie. Archiv Objevuj Slovinsko
Brodet můžete ochutnat na slovinském pobřeží. Archiv Objevuj Slovinsko

Další tradiční přímořské jídlo je brodet. Lahodná směs čerstvých ryb a mořských plodů vařených v aromatické rajčatové omáčce s bylinkami a česnekem. Tento pokrm je typický pro slovinské pobřeží a skvěle vystihuje středomořskou kuchyni plnou svěžesti a chutí moře.

Pršut, Kras, Slovinsko
Kraški pršut – sušená vepřová kýta je symbolem kuchyně slovinské Istrie

Speciální místo v kuchyni Přímoří a Krasu má krašský pršut – tradiční sušená šunka podobná italskému prosciuttu. Stejně jako v Itálii se ani ve Slovinsku pršut neudí. Pršut ze slovinského Krasu, který má chráněné označení původu, se vyrábí tradičním sušením celé vepřové kýty minimálně 18 měsíců.

Goriška Brda, Slovinsko
Víno dominuje celé oblasti Goriška Brda, z bílých je nejznámější víno Rebula vyráběné z domácí odrůdy. Zdroj: Damijan Simčič – zoso foto in Arhiv ZTKMŠ Brda

Nezapomeňte ochutnat i bílé víno Rebula, které je královnou vín z Gorických Brd a k přímořským specialitám se skvěle hodí! Z červených vín doporučujeme Teran a Refošk, pochází z Krasu a jsou ideální k rybám i pršutu.

Oblast Přímoří (Kras, Vipavská dolina a Istrie) je známá tradičními osmicemi – dny otevřených dveří ve vinařstvích. Malá vinařství během těchto akcí otevírají své sklepy, nabízejí degustace a gastronomii. Termíny a místa osmic najdete v místních infocentrech.

Východní Slovinsko – region hutných jídel a prémiových vín

Tradiční zabijačkový eintopf – bujta repa. | Foto: Dejan Javornik, Odprta Kuhna

V gastronomickém profilu východní části Slovinska najdete kus maďarské kuchyně, která se dokonale snoubí s úctou k místním surovinám. Východ země, zvláště oblast Štajerska (Štýrsko) a Prekmurje, je známý svou rolnickou tradicí. Jídla tu bývají vydatná a hutná.

Jedním z tradičních pokrmů je bujta repa neboli zabijačková řepa – dříve tradiční příloha během zabijaček. Jedná se o jakýsi eintopf z kyselé bílé řepy, vepřového masa a pohankové nebo prosové kaše, dochucený česnekem a paprikou.

Prekmurska šunka, Prekmurje, Slovinsko
Prekmurská šunka. Foto: Kodila

Obdobně jako pršut se připravuje další místní pochoutka, Prekmurská šunka (neboli pomürska tünka). Celé vepřové stehno se nasolí a následně se několik měsíců suší, jediným konzervantem je tak sůl. Z historického Štajerska zase pochází tradiční sušený salám Štajerska salama – jemně kořeněný vzduchem sušený vepřový salám, často s přídavkem česneku a pepře.

Bograč, Slovinsko
Bograč – tradiční guláš ze slovinské oblasti Prekmurje

Jedním z nejtradičnějších jídel Zámuří je hustý guláš z nejméně třech druhů masa, brambor, cibule a papriky, který se jmenuje bograč. Zajímavostí je, že při jeho vaření se nepoužívá voda, ale červené a bílé víno.

Dýňový olej je nejtradičnějším produktem ze Zámuří.

Vůbec nejtypičtější surovinou zdejší kuchyně je výrazný dýňový olej, který dodává pokrmům nezaměnitelný charakter. Narazíte na něj v každém obchodě s místními výrobky. Skvěle se hodí k dochucení salátů, ale i mas nebo příloh.

Jeruzalem Ormož, Slovinsko
Pohled na vinice oblasti Jeruzalem Ormož. Zdroj: Ciril Ambrož

Kraj je proslulý také vynikajícími víny. Ochutnáte tu převážně bílé odrůdy, zejména ryzlinky, muškáty a furmint. Spadá sem také oblast Ljutomersko-Ormoške Gorice, která patří mezi 4 % nejlepších lokalit pro pěstování vína na světě. Králem místních vín je Šipon, který si oblíbili napoleonští vojáci.

Sladká jídla – co ochutnat, když vás honí mlsná

Hotel Thermal Resort Lendava, Lendava, Slovinsko
Prekmurska gibanica je tradiční dezert z oblasti Prekmurje. Kombinuje snad všechny oblíbené náplně.

Slovinské dezerty odrážejí hlubokou spojitost s domovem, venkovem a svátky. Mnohé z nich jsou připravované podle receptů, které se předávají z generace na generaci – a stále se objevují jak na rodinných stolech, tak v luxusních restauracích.

Jedním z nejslavnějších je prekmurska gibanica se čtyřmi vrstvami náplně (tvaroh, mák, jablka, ořechy a někdy i rozinky) oddělenými tenkým listových těstem. Pochází z východního regionu Prekmurje. Je tak výjimečný, že nese chráněné označení EU.

Blejska kremšnita
Blejska kremšnita, Foto: Tomo Jeseničnik

Od jezera Bled pochází lahodná kremna rezina (kremšnita) – křehké křupavé těsto, nadýchaný vanilkový krém a šlehačka, to vše zasypané cukrem. Nejlépe chutná s výhledem na jezero Bled, ale stala se tak rozšířenou, že si ji můžete dát takřka kdekoliv ve Slovinsku.

Nejtradičnější slovinská bábovka potica
Potica je nejtradičnější slovinský moučník, který nechybí na žádném svátečním stole. Autor: Tereza Dvořáková, My kitchen melange

Tradiční sváteční moučník – potica – závin z kynutého těsta, který se peče hlavně na Vánoce a Velikonoce. Nejoblíbenější náplní je vlašský ořech, ale existují i varianty s mákem, estragonem, tvarohem nebo medem. Potica se peče ve speciální kruhové formě.

Nebo máte raději nadýchané smažené koblihy? Pak si dejte krofi, které jsou plněné nejčastěji meruňkovou marmeládou. Vyhlášené pochází z města Trojane, které se prodávají i na dálničních odpočívadlech – teplé, voňavé a vždycky čerstvé! V horách, konkrétně v oblasti kolem údolí Soči můžete vyzkoušet bovški krafi, což jsou sladké taštičky plněné ovocem.

Gurmánské Slovinsko – restaurace s michelinským oceněním

Ana Roš, Hiša Franko, Kobarid. Foto: Luka Karlin, Studio Virc
Jedna z nejlepších šéfkuchařů na světě Ana Roš ve své restauraci Hiša Franko v Kobaridu. Foto: Luka Karlin, Studio Virc

Vedle turistických farem a tradičních gostiln – rodinné restaurace s důrazem na domácí recepty a sezónní kuchyni – můžete ve Slovinsku zažít i vysokou gastronomii. Tato malá země se totiž v posledních letech dostala na mapu světové gastronomie i díky průvodci Michelin.

Kobarid, Slovinsko. Foto: Dean Dubokovič
Gastronomický zážitek v restauraci Hiša Franko. Foto: Dean Dubokovič

Nejslavnější ambasadorkou slovinské kuchyně je bezesporu Ana Roš, šéfkuchařka restaurace Hiša Franko v Kobaridu, držitelka tří michelinských hvězd a ocenění nejlepší šéfkuchařka na světě. Její filozofie je postavená na lokálnosti, sezónnosti a hlubokém respektu k přírodě i tradici.

Hotel Marina, Izola, Slovinsko
Hotelová restaurace Marina s michelinským oceněním.

Mezi cenově dostupnějšími restauracemi v michelinském průvodci je skvělá restaurace hotelu Marina v přímořském letovisku Izola. Pochutnáte si tu především na středomořských pokrmech a pobyt si můžete rezervovat přímo u nás.

Významné michelinské restaurace ve Slovinsku:

  • Hiša Franko (Kobarid) – kreativní degustace z lokálních surovin v údolí Soči.
  • Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono) – elegantní fúze tradice a moderny v údolí Vipava.
  • Hiša Linhart (Radovljica) – moderní reinterpretace tradiční slovinské kuchyně.
  • Strelec (Ljubljana) – kuchyně v kulisách hradní věže, kombinace historie a elegance.
  • Grič (Horjul) – venkovská restaurace s důrazem na udržitelnost, lesní produkty a terroir.
  • Dam (Nova Gorica) – kreativní středomořská kuchyně s moderním twistem.

Restaurací s různými úrovněmi michelinského ocenění najdete ve Slovinsku mnohem více. Všech 72 jich najdete na webu Michelin Guide.

Ať už se vydáte do hor, k moři nebo mezi vinice, slovinská gastronomie vás překvapí svou autentičností a čistotou chutí. Základem je vždy respekt k surovinám, tradici a poctivému řemeslu. A právě díky tomu se Slovinsko dostává stále častěji do hledáčku gurmánů z celého světa.

Chcete-li si naplánovat dovolenou opravdu do detailu, podrobné informace najdete v našem Premium průvodci. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.

Ubytování ve Slovinsku – bez starostí a za nejlepší cenu!

Vybereme to nejlepší pro vás

198 prověřených ubytování
Garance nejnižší ceny
Lidská podpora pro rezervace – žádní roboti
Premium průvodce zdarma – ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Rezervujte ubytování nyní
volná místa mizí

O autorovi

Kristýna Kousalíková

Kristýna Kousalíková

Pozorná cestovatelka, která si při cestování vychutnává jedinečnou atmosféru místa a pokouší se ji alespoň trochu zachytit foťákem. Nejlepší cesta je pro ni kombinace poklidné přírody a potulování se městem s pozorováním okolního dění z kaváren a zahrádek.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.