„Odprta kuhna“ – unikátní gastrofestival světového formátu

Foodmarket, Lublaň, Slovinsko

Patří u vás jídlo a ochutnávání místní kuchyně mezi nejoblíbenější cestovatelské aktivity? Pokud ano, neměli byste si při návštěvě Slovinska nechat ujít gastrofestival v hlavním městě Lublani s tajemným názvem Odprta kuhna. Koná se každý týden, takže není těžké ho neminout. O co přesně se jedná?

Premium průvodce po Slovinsku

Nejobsáhlejší průvodce po Slovinsku
Slevy na vstupné až 2500 Kč pro rodinu
Aktuální otevírací doby a ceny vstupů
*Zdarma k rezervaci ubytování
Zjistit více o Premium

Náhled do každodenního života

Festival slovinského jídla Odprta kuhna, což česky znamená Otevřená kuchyně, umisťuje Slovinsko na mapu oblíbených gastro zážitkových destinací. Poprvé se konal v roce 2013 a teď už je z něj tradice. Toužíte-li proniknout do tajů a chutí slovinské kuchyně, nabízí vám tento festival to nejlepší z ní na jednom místě. Festival tak umožňuje náhled do každodenního života ve Slovinsku a ukazuje návštěvníkům něco více ze slovinské kultury, než co dokáží nabídnout památky.

Jeden z nejlepších gastrofestivalů na světě

Popularitu festivalu Odprta kuhna navýšilo i umístění v top žebříčcích prestižních časopisů jako The Guardian nebo National Geographic, kde je řazen mezi nejlepší food festivaly na světě.

Kdy a kde festival probíhá

  • Kde: Lublaň, náměstí Pogačarjev trg (u Lublaňské tržnice)
  • Kdy: každý pátek od jara do podzimu
  • Čas: od 10:00 do 21:00, v letních měsících do 22 hodin

Inspirovat se nechala i další slovinská města – Ptuj, Celje a Koper, ve kterých můžete festival také navštívit, ovšem na rozdíl od hlavního města se koná jen příležitostně.

Co můžete na festivalu ochutnat?

Kromě pestré nabídky tradičních jídel slovinské kuchyně, která zahrnuje i středomořské pokrmy, můžete vyzkoušet i nejlepší pokrmy kuchyní z celého světa. Z mezinárodní kuchyně můžete ochutnat mexická, arabská i asijská jídla, několik druhů burgerů, ale na své si přijdou i vegani a milovníci sladkého. V rámci festivalu je často prezentována kuchyně určitých regionů, máte tak možnost seznámit se a ochutnat lokální slovinské speciality. Největším problémem, kterému tak budete na festivalu čelit, je rozhodnutí, co máte ochutnat.

Slovinská gastronomie

Slovinská kuchyně je do velké míry ovlivněna gastronomií okolních zemí – Itálie, Maďarska i Rakouska a zemí Balkánského poloostrova. Mezi slovinská jídla tak patří například „žlikrofi“ – plněné těstoviny, velmi podobné italským raviolám, nebo různé obměny maďarského guláše a balkánského burku.

Mezi stálice slovinské kulinářské scény patří „potica“ – klasický sváteční moučník, podobný naší bábovce. Je to v podstatě takový velký ořechový závin z kynutého těsta, zpravidla obsahuje ořechy vlašské, ale jeho obměny mohou být naplněny mákem nebo medem. Potica je podávána při různých oslavách a svátcích a nechybí takřka v žádné rodině ani o Velikonocích a Vánocích.

Maso jako základ

V rámci geografické polohy, která je převážně horská nebo podhorská, tvoří základ slovinského jídelníčku maso, a to v nejrůznějších obměnách. Ochutnat zde můžete vedle telecího, hovězího a vepřového dokonce i maso medvědí. Podáváno je nejčastěji s bramborovou kaší, bramborovými noky či knedlíky. Místní tradiční přílohou jsou také tzv. žganci – slané pohankové škubánky posypané cibulí nebo škvarky. Častou přílohou je i tzv. blitva, což je směs brambor a špenátu. Čím blíže k pobřeží, tím se strava odlehčuje a na scénu nastupují ryby a středomořská strava.

Středomořská kuchyně

Nezanedbatelná blízkost k mořskému pobřeží se odráží i ve slovinské kuchyni. Proto jsou její součástí i pokrmy středomořské kuchyně, které se v přímořských oblastech připravují. Chybět tak nesmí čerstvé ryby a mořské plody, středomořská zelenina, sušená šunka pršut a samozřejmě i lahodná přímořská vína. Nejen mořské, ale i sladkovodní ryby z řeky Soči jsou ve Slovinsku oblíbenou lahůdkou.

Food styling – silná stránka zdejších restaurací

Dobrá prezentace je polovinou úspěchu. Chuťový zážitek je jistě tím hlavním, ale celkový vizuální dojem z jídla jeho chuť ještě podtrhne. Slovinci si v aranžování pokrmů libují. Vyhlášenou restauraci, ve které budou potěšeny nejen vaše chuťové pohárky, ale i zrakové smysly, najdete ve městě Ptuj a jmenuje se Gostilna Grabar. Na festivalu Odprta kuhna tak tato ukázka moderní gastronomie nesmí chybět.

Burgery – nesmrtelný fenomén

Jen málokterý festival jídla si již dnes dokážeme představit bez burgerů. Obrovský hit na kulinářské scéně se nevyhnul ani tomuto festivalu a vy si tak můžete vybírat z bohaté nabídky různých druhů. Mezi raritu patří dokonce i ty z koňského masa. Nejznámějšími restauracemi, které lákají na své jedinečné burgery patří Kuhinja Krušič, Tabay Brothers, Hood Burger a Organic Garden, která nabízí rybí i veganské varianty.

Zdravá výživa a veganská nabídka

Nejen pro vegetariány, ale dokonce i pro vegany je nabídka jídel na tomto festivalu v současnosti již samozřejmostí. Rok co rok se nabídka rostlinných jídel rozrůstá. Nevoní-li vám pak masové burgery, jsou tu pro vás připraveny i veganské burgery, ale také různé sandwiche, falafely, rostlinné dezerty a mnohé další.

Mezinárodní kuchyně

Nevybrali jste si nic z klasické slovinské kuchyně, nebo si od ní chcete jen na chvíli oddechnout? Pak máte na výběr z nejlepších a nejoblíbenějších pokrmů vietnamské, indické, arabské či mexické kuchyně, o které tu není nouze. Dát si tak můžete téměř cokoliv – od turecké baklavy, vietnamské polévky Pho, argentinských steaků až po íránské speciality.

Cukrárny

Co by to bylo za gastrofestival bez přehlídky již na pohled vynikajících dortů, moučníků, zákusků a lahodné zmrzliny. Mlsné jazýčky tak potěší stánky cukráren a kaváren, které svádí svojí pestrou nabídkou sladkých pokrmů. Kromě již zmíněné tradiční bábovky „potice“ si můžete pochutnat na francouzských makronkách, populární rolované zmrzlině a dalších neodolatelných dezertech.

Festival přátelský k přírodě i lidem

Slovinci si zakládají na udržitelnosti celého festivalu. Veškeré nádobí, na kterém dostanete jídlo naservírované, je vyrobené z ekologických rozložitelných materiálů. Možná vás u tak velkolepého festivalu napadá, kolik neprodaného jídla musí skončit v koši. Opak je ale pravdou – veškeré přebytky neskončí v kontejneru, ale jsou předány potřebným.

Poznávání místní kuchyně je neoddělitelnou součástí seznamování se s jinými zeměmi a jejich kulturními zvyky. Jídlo navíc spojuje, což se v posledních letech ukazuje čím dál více a kulinářské festivaly se tak těší stále větší oblibě. Víte ještě o nějaké další gastronomické akci, která se ve Slovinsku koná, ať už pravidelně či nárazově? Podělte se s námi do komentářů, budeme rádi 🙂

Zjistěte, co můžete v Lublani objevovat kromě vynikajícího jídla na samostatné stránce o Lublani.

S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek.

Premium průvodce po Slovinsku

Nejobsáhlejší průvodce po Slovinsku
Slevy na vstupné až 2500 Kč pro rodinu
Aktuální otevírací doby a ceny vstupů
*Zdarma k rezervaci ubytování
Zjistit více o Premium

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.