„Odprta kuhna“ – unikátní gastrofestival světového formátu

Foodmarket, Lublaň, Slovinsko

Patří u vás jídlo a ochutnávání místní kuchyně mezi nejoblíbenější cestovatelské aktivity? Pokud ano, neměli byste si při návštěvě Slovinska nechat ujít gastrofestival v hlavním městě Lublani s tajemným názvem Odprta kuhna. Koná se každý týden, takže není těžké ho neminout. O co přesně se jedná?

Ubytování ve Slovinsku

86 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

Náhled do každodenního života

Festival slovinského jídla Odprta kuhna, což česky znamená Otevřená kuchyně, umisťuje Slovinsko na mapu oblíbených gastro zážitkových destinací. Poprvé se konal v roce 2013 a teď už je z něj tradice. Toužíte-li proniknout do tajů a chutí slovinské kuchyně, nabízí vám tento festival to nejlepší z ní na jednom místě. Festival tak umožňuje náhled do každodenního života ve Slovinsku a ukazuje návštěvníkům něco více ze slovinské kultury, než co dokáží nabídnout památky.

Jeden z nejlepších gastrofestivalů na světě

Popularitu festivalu Odprta kuhna navýšilo i umístění v top žebříčcích prestižních časopisů jako The Guardian nebo National Geographic, kde je řazen mezi nejlepší food festivaly na světě.

Kdy a kde festival probíhá

  • Kde: Lublaň, náměstí Pogačarjev trg (u Lublaňské tržnice)
  • Kdy: každý pátek od jara do podzimu
  • Čas: od 10:00 do 21:00, v letních měsících do 22 hodin

Inspirovat se nechala i další slovinská města – Ptuj, Celje a Koper, ve kterých můžete festival také navštívit, ovšem na rozdíl od hlavního města se koná jen příležitostně.

Co můžete na festivalu ochutnat?

Kromě pestré nabídky tradičních jídel slovinské kuchyně, která zahrnuje i středomořské pokrmy, můžete vyzkoušet i nejlepší pokrmy kuchyní z celého světa. Z mezinárodní kuchyně můžete ochutnat mexická, arabská i asijská jídla, několik druhů burgerů, ale na své si přijdou i vegani a milovníci sladkého. V rámci festivalu je často prezentována kuchyně určitých regionů, máte tak možnost seznámit se a ochutnat lokální slovinské speciality. Největším problémem, kterému tak budete na festivalu čelit, je rozhodnutí, co máte ochutnat.

Slovinská gastronomie

Slovinská kuchyně je do velké míry ovlivněna gastronomií okolních zemí – Itálie, Maďarska i Rakouska a zemí Balkánského poloostrova. Mezi slovinská jídla tak patří například „žlikrofi“ – plněné těstoviny, velmi podobné italským raviolám, nebo různé obměny maďarského guláše a balkánského burku.

Mezi stálice slovinské kulinářské scény patří „potica“ – klasický sváteční moučník, podobný naší bábovce. Je to v podstatě takový velký ořechový závin z kynutého těsta, zpravidla obsahuje ořechy vlašské, ale jeho obměny mohou být naplněny mákem nebo medem. Potica je podávána při různých oslavách a svátcích a nechybí takřka v žádné rodině ani o Velikonocích a Vánocích.

Maso jako základ

V rámci geografické polohy, která je převážně horská nebo podhorská, tvoří základ slovinského jídelníčku maso, a to v nejrůznějších obměnách. Ochutnat zde můžete vedle telecího, hovězího a vepřového dokonce i maso medvědí. Podáváno je nejčastěji s bramborovou kaší, bramborovými noky či knedlíky. Místní tradiční přílohou jsou také tzv. žganci – slané pohankové škubánky posypané cibulí nebo škvarky. Častou přílohou je i tzv. blitva, což je směs brambor a špenátu. Čím blíže k pobřeží, tím se strava odlehčuje a na scénu nastupují ryby a středomořská strava.

Středomořská kuchyně

Nezanedbatelná blízkost k mořskému pobřeží se odráží i ve slovinské kuchyni. Proto jsou její součástí i pokrmy středomořské kuchyně, které se v přímořských oblastech připravují. Chybět tak nesmí čerstvé ryby a mořské plody, středomořská zelenina, sušená šunka pršut a samozřejmě i lahodná přímořská vína. Nejen mořské, ale i sladkovodní ryby z řeky Soči jsou ve Slovinsku oblíbenou lahůdkou.

Food styling – silná stránka zdejších restaurací

Dobrá prezentace je polovinou úspěchu. Chuťový zážitek je jistě tím hlavním, ale celkový vizuální dojem z jídla jeho chuť ještě podtrhne. Slovinci si v aranžování pokrmů libují. Vyhlášenou restauraci, ve které budou potěšeny nejen vaše chuťové pohárky, ale i zrakové smysly, najdete ve městě Ptuj a jmenuje se Gostilna Grabar. Na festivalu Odprta kuhna tak tato ukázka moderní gastronomie nesmí chybět.

Burgery – nesmrtelný fenomén

Jen málokterý festival jídla si již dnes dokážeme představit bez burgerů. Obrovský hit na kulinářské scéně se nevyhnul ani tomuto festivalu a vy si tak můžete vybírat z bohaté nabídky různých druhů. Mezi raritu patří dokonce i ty z koňského masa. Nejznámějšími restauracemi, které lákají na své jedinečné burgery patří Kuhinja Krušič, Tabay Brothers, Hood Burger a Organic Garden, která nabízí rybí i veganské varianty.

Zdravá výživa a veganská nabídka

Nejen pro vegetariány, ale dokonce i pro vegany je nabídka jídel na tomto festivalu v současnosti již samozřejmostí. Rok co rok se nabídka rostlinných jídel rozrůstá. Nevoní-li vám pak masové burgery, jsou tu pro vás připraveny i veganské burgery, ale také různé sandwiche, falafely, rostlinné dezerty a mnohé další.

Mezinárodní kuchyně

Nevybrali jste si nic z klasické slovinské kuchyně, nebo si od ní chcete jen na chvíli oddechnout? Pak máte na výběr z nejlepších a nejoblíbenějších pokrmů vietnamské, indické, arabské či mexické kuchyně, o které tu není nouze. Dát si tak můžete téměř cokoliv – od turecké baklavy, vietnamské polévky Pho, argentinských steaků až po íránské speciality.

Cukrárny

Co by to bylo za gastrofestival bez přehlídky již na pohled vynikajících dortů, moučníků, zákusků a lahodné zmrzliny. Mlsné jazýčky tak potěší stánky cukráren a kaváren, které svádí svojí pestrou nabídkou sladkých pokrmů. Kromě již zmíněné tradiční bábovky „potice“ si můžete pochutnat na francouzských makronkách, populární rolované zmrzlině a dalších neodolatelných dezertech.

Festival přátelský k přírodě i lidem

Slovinci si zakládají na udržitelnosti celého festivalu. Veškeré nádobí, na kterém dostanete jídlo naservírované, je vyrobené z ekologických rozložitelných materiálů. Možná vás u tak velkolepého festivalu napadá, kolik neprodaného jídla musí skončit v koši. Opak je ale pravdou – veškeré přebytky neskončí v kontejneru, ale jsou předány potřebným.

Poznávání místní kuchyně je neoddělitelnou součástí seznamování se s jinými zeměmi a jejich kulturními zvyky. Jídlo navíc spojuje, což se v posledních letech ukazuje čím dál více a kulinářské festivaly se tak těší stále větší oblibě. Víte ještě o nějaké další gastronomické akci, která se ve Slovinsku koná, ať už pravidelně či nárazově? Podělte se s námi do komentářů, budeme rádi 🙂

Zjistěte, co můžete v Lublani objevovat kromě vynikajícího jídla na samostatné stránce o Lublani.

Ubytování ve Slovinsku

86 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.