Frtalja – recept na přímořskou omeletu plnou jarních bylin

Frtalja, gastronomie, Slovinsko

Frtalja je přímořským jednoduchým pokrmem, obdoba italské fritaty. Pro její přípravu je důležitý dostatek čerstvých bylin. Jedná se o lehký svěží pokrm plný výživných látek.

S frtaljou se setkáte zejména ve slovinském Přímoří, na Krasu, ve Vipavské dolině a v Goriškých brdech. Jinde po Slovinsku se setkáte s různými omeletami, ale frtalja je jiná. Je to vlastně obdoba italské fritaty. Slovinci ji připravují s různými bylinkami a jarními plodinami, může se přidat i pršut. Frtalja je lehký svěží pokrm, který lze servírovat ve všech denních dobách i jako hlavní jídlo. Přikusovat můžete křupavé bílé pečivo a hodí se také salát.

TIP: Důležité je, že základem frtalji jsou bylinky a různé lístky. Využijte jarní plodiny z přírody a udělejte si frtalju s medvědím česnekem, pampeliškovými lístky, kopřivami nebo listy špenátu. Do směsi vajec můžete přidat také nastrouhaný sýr (nejlépe cheddar).

Ingredience:

  • 5 vajec
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • olivový olej
  • bylinky dle chuti (nejlépe čerstvé, nesušené)
  • jarní listová zelenina (špenát, medvědí česnek, pampelišky, kopřivy apod.)

Postup:

  1. Bylinky a lístky dobře propereme, osušíme a nasekáme najemno.
  2. Nasekané bylinky přemístíme do mísy, přidáme vejce, sůl a pepř a dobře prošleháme metličkou, aby vejce trochu nabyla.
  3. Dle chuti můžete (ale nemusíte) přidat nařezaný pršut nebo nastrouhaný sýr.
  4. Ve větší pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, na který nalijeme směs.
  5. Rozprostřeme směs na pánvi a smažíme na mírném ohni zakryté pokličkou několik minut, dokud vejce nejsou hotová.
  6. Když je frtalja zespodu dobře opečená, otočíme ji a pečeme ještě pár minut. (Tip na otočení: Překlopte frtalju na plochou pokličku a z té ji přendejte znovu do pánve – nepotrhá se vám). Druhá možnost je neotáčet, ale dopéct frtalju pár minut v troubě. V tom případě použijte pánev, která lze vložit do trouby.
  7. Podávejte s křupavým bílým pečivem a salátem.

Máte rádi vaječné omelety? Zkuste slovinskou frtalju, která je ještě zdravější a chutnější díky využití čerstvých bylin. Měli jste nějaký typ frtalji ve Slovinsku? Podělte se s námi o zkušenost do komentářů.

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

    Close