Frtalja je přímořským jednoduchým pokrmem, obdoba italské fritaty. Pro její přípravu je důležitý dostatek čerstvých bylin. Jedná se o lehký svěží pokrm plný výživných látek.
Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️
S výběrem vám pomůžeme!
S frtaljou se setkáte zejména ve slovinském Přímoří, na Krasu, ve Vipavské dolině a v Goriškých brdech. Jinde po Slovinsku se setkáte s různými omeletami, ale frtalja je jiná. Je to vlastně obdoba italské fritaty. Slovinci ji připravují s různými bylinkami a jarními plodinami, může se přidat i pršut. Frtalja je lehký svěží pokrm, který lze servírovat ve všech denních dobách i jako hlavní jídlo. Přikusovat můžete křupavé bílé pečivo a hodí se také salát.
TIP: Důležité je, že základem frtalji jsou bylinky a různé lístky. Využijte jarní plodiny z přírody a udělejte si frtalju s medvědím česnekem, pampeliškovými lístky, kopřivami nebo listy špenátu. Do směsi vajec můžete přidat také nastrouhaný sýr (nejlépe cheddar).
Ingredience:
- 5 vajec
- špetka soli
- špetka pepře
- olivový olej
- bylinky dle chuti (nejlépe čerstvé, nesušené)
- jarní listová zelenina (špenát, medvědí česnek, pampelišky, kopřivy apod.)
Postup:
- Bylinky a lístky dobře propereme, osušíme a nasekáme najemno.
- Nasekané bylinky přemístíme do mísy, přidáme vejce, sůl a pepř a dobře prošleháme metličkou, aby vejce trochu nabyla.
- Dle chuti můžete (ale nemusíte) přidat nařezaný pršut nebo nastrouhaný sýr.
- Ve větší pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, na který nalijeme směs.
- Rozprostřeme směs na pánvi a smažíme na mírném ohni zakryté pokličkou několik minut, dokud vejce nejsou hotová.
- Když je frtalja zespodu dobře opečená, otočíme ji a pečeme ještě pár minut. (Tip na otočení: Překlopte frtalju na plochou pokličku a z té ji přendejte znovu do pánve – nepotrhá se vám). Druhá možnost je neotáčet, ale dopéct frtalju pár minut v troubě. V tom případě použijte pánev, která lze vložit do trouby.
- Podávejte s křupavým bílým pečivem a salátem.
Máte rádi vaječné omelety? Zkuste slovinskou frtalju, která je ještě zdravější a chutnější díky využití čerstvých bylin. Měli jste nějaký typ frtalji ve Slovinsku? Podělte se s námi o zkušenost do komentářů.
S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.
Přidat komentář