Bograč – recept na guláš z východního Slovinska

Bograč, Slovinsko

Bograč je guláš z tří druhů masa. Vaří se ve východním Slovinsku, které sousedí s Maďarskem a odtud zřejmě pochází inspirace. Bograč se vaří bez vody, zato s červeným i bílým vínem.

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

Bograč je tradiční guláš ze slovinského Prekmurja – výběžku na samém východě Slovinska, kde najdete třeba termální lázně Moravske Toplice nebo vinařský kraj Lendava. Snad blízkost Maďarska může za to, že guláš bograč je tu nejtradičnějším jídlem. Bograč se tradičně vaří ze tří druhů masa. Pokud nemáte nebo nechcete kupovat, můžete zkusit jen z hovězího. Zvěřina ale dodá bograči zvláštní šmak.

Důležité pravidlo je, že brambory se vaří zvlášť a přidají se do bograče až nakonec. A hlavně, bograč se vaří zcela bez vody. Všechnu tekutinu má pustit cibule a maso. Přidává se však víno – bílé i červené.

Ingredience:

  • 0,5 kg hovězí kližky
  • 0,5 kg vepřového stehna
  • 0,5 kg zvěřiny (srnčí/jelení/kančí)
  • 1,5 kg cibule
  • 1 kg brambor
  • 1 menší palice česneku (nebo cca 3 velké stroužky)
  • 1–1,5 dl suchého bílého vína
  • 1–1,5 dl červeného vína
  • 2 větší bobkové listy
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 10–15 kuliček pepře
  • lžička mletého kmínu
  • feferonka, nové koření, majoránka
  • sůl
  • lžíce sádla nebo oleje

Postup:

  1. Najemno nakrálíme cibuli a na sádle ji zvolna dusíme alespoň půl hodiny – tak aby pustila tekutinu, ale nezhnědla.
  2. Maso omyjeme a vysušíme! Nakrájíme na kostky.
  3. Brambory uvaříme zvlášť.
  4. K cibuli přidáme hovězí maso, najemno nakrájený česnek a všechno koření, osolíme. Pomalu dusíme přibližně 20 minut. Mezitím přilijeme víno, od každého 0,5 dl.
  5. Přidáme zvěřinu, znovu trochu od obou druhů vín a dusíme dalších 20 minut, po kterých by mělo maso i cibule už pustit celkem dost tekutiny.
  6. Přidáme vepřové, zbytek vína a na mírném ohni dusíme ještě přibližně hodinu. Při dušení několikrát promícháme.
  7. Nakonec přidáme brambory a dosolíme dle chuti.

Zdroj receptu: https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/bograc-tisti-pravi/

Ochutnali jste Bograč ve východním Slovinsku? Nebo už jste zkusili uvařit doma? Podělte se s ostatními o zkušenosti do komentářů.

S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.