Kobaridské muzeum, Kobarid, Slovinsko. Foto: Jošt Gantar

Kobaridské muzeum první světové války – expozice, která vás ohromí

Slovinské městečko Kobarid obklopené vysokými horami spolu s protékající smaragdovou řekou Soča dnes působí idylicky. Během první světové války se nicméně jednalo o dějiště významných bojů na tzv. sočské frontě. Pohnuté historii jinak poklidného městečka se věnuje Kobaridské muzeum patřící k nejlepším v Evropě.

Přečíst celé

Lipica, Slovinsko. Foto: Dean Dubokovič

Hřebčín Lipica – domov ušlechtilých koní oblíbených u Habsburků i Masaryka

Proslulý Hřebčín Lipica mezi Bledem a Postojnou funguje již více než 400 let. Je kolébkou ušlechtilého bílého plemene, které bývalo symbolem habsburského dvora a národní kulturní památkou. Prohlédněte si stáje, projeďte se v kočáře nebo si užijte profesionální vystoupení. Hřebčín Lipica je rájem pro milovníky koní, ale také historie a příjemných procházek.

Přečíst celé

Postojna, Slovinsko. Foto: Iztok Medja, Postojnska jama d.d. Postojna

Proč navštívit jeskyni Postojna?

Slovinský Kras se může pochlubit několika krásnými jeskyněmi, které patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Evropě. V této skupině dominuje jednoznačně jeskyně Postojna, která je nejdelší a také nejnavštěvovanější krasovou jeskyní v Evropě. Čím je tato jeskyně tak unikátní a proč byste ji měli zařadit na váš cestovatelský seznam?

Přečíst celé

Svatomartinské slavnosti Maribor, Slovinsko

Jak si Slovinci užívají svatomartinské víno a husu

Slovinsko má několik oblastí, kde se skvěle daří vinné révě. Vynikající vína ochutnáte v okolí měst Maribor a Ptuj, ve slovinském Krasu a v Přímoří. Není se proto čemu divit, že mají Slovinci 11. listopad, svátek sv. Martina, ve velké oblibě. Co si můžete ve Slovinsku užít a kde se nejvíc slaví? To se dozvíte v následujícím článku.

Přečíst celé