Bograč – recept na guláš z východního Slovinska
Bograč je guláš z tří druhů masa. Vaří se ve východním Slovinsku, které sousedí s Maďarskem a odtud zřejmě pochází inspirace. Bograč se vaří bez vody, zato s červeným i bílým vínem.
Bograč je guláš z tří druhů masa. Vaří se ve východním Slovinsku, které sousedí s Maďarskem a odtud zřejmě pochází inspirace. Bograč se vaří bez vody, zato s červeným i bílým vínem.
Frtalja je přímořským jednoduchým pokrmem, obdoba italské fritaty. Pro její přípravu je důležitý dostatek čerstvých bylin. Jedná se o lehký svěží pokrm plný výživných látek.
Jota je tradiční přímořská polévka, kterou ochutnáte ve slovinském Přímoří. Vaří se z kysaného zelí, brambor a fazolí. Původně pochází z Itálie, dnes ji ale více vaří Slovinci.
Ajdovi žganci jsou tradiční přílohou k polévkám. Jedná se o pokrm z pohankové mouky, se kterým se setkáte napříč celým Slovinskem. Podává se i na horských chatách, kde je potřeba se zasytit na dlouhé túry.
Potica je moučník, na který narazíte po celém Slovinsku a nesmí chybět na žádném svátečním stole. Jedná se o nejtradičnější slovinskou bábovku. Tvarem identická naší bábovce, ale vylepšená vynikající náplní. V článku najdete tradiční recept i zdravější a veganskou variantu.