Ajdovi žganci – recept na pohankovou přílohu k polévce

Žganci, gastronomie, Slovinsko

Ajdovi žganci jsou tradiční přílohou k polévkám. Jedná se o pokrm z pohankové mouky, se kterým se setkáte napříč celým Slovinskem. Podává se i na horských chatách, kde je potřeba se zasytit na dlouhé túry.

Ubytování ve Slovinsku

86 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

Ajdovi žganci jsou snad nejtradičnějším pokrmem Slovinska. Ajda znamená pohanka a žganci byly vždycky pokrmem zejména chudých horalů, kteří pohanku cenili pro její vysokou výživovou hodnotu.

Češka koča, Jezersko, Slovinsko
Žganci vás posílí také na horských chatách. Podávají je i na České chatě v horách nad Jezerskem. Foto: Jošt Gantar

Žganci se podávají dodnes a jsou zejména vynikající přílohou k vývarům. Ve Slovinsku se nejčastěji podává hovězí vývar (slovinsky obara) a na mističku zvlášť dostanete žgance, které si k polévce nabíráte. Z polévky se tak rázem stane velmi vydatné jídlo.

Někomu možná nevyhovuje chuť pohanky. Žgance lze uvařit i kukuřičné. Možnost je také využít polovinu mouky běžné a polovinu pohankové nebo kukuřičné.

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g pohankové mouky
  • 0,5 l vody
  • půl lžičky soli
  • vepřové sádlo a škvarky

Postup:

  1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 0,5 litru vody, osolíme.
  2. Do vroucí vody nasypeme najednou všechnu pohankovou mouku.
  3. Mouku nemícháme, ale rozprostřeme a rukojetí vařečky do plochy uděláme 3 nebo 4 díry, kterými bude voda probublávat nahoru.
  4. Takto vaříme 20 minut.
  5. Odstavíme.
  6. Pokud v hrnci zůstalo hodně vody, slijeme ji vedle, ale nevyléváme.
  7. Vařenou pohankovou mouku promícháme a necháme ji 5–10 minut napůl zakrytou odpočívat.
  8. Ve zvláštní nádobě si rozehřejeme sádlo se škvarky.
  9. Pokud je mouka hodně suchá, přilijeme trochu vody, kterou jsme předtím z hrnce odlili. Ale nesmí jí být moc, žgance mají být poměrně suché.
  10. Přilijeme sádlo a vidličkou promícháváme, čímž vznikají jakési škubánky. Mají být co nejmenší a suché.
  11. Nakonec posypeme škvarky.

Žgance se podávají na misce vedle polévky. K polévce se nabírají lžící nebo se mohou do polévky nasypat (takto se ale rychleji rozmočí).

Ochutnali jste žgance ve Slovinsku? Nebo už jste je zkusili i uvařit? Podělte se s námi o zkušenosti do komentářů.

Ubytování ve Slovinsku

86 autentických ubytování se zážitkem
Věnujeme čas vaší rezervaci
Neúčtujeme si nic navíc
Zobrazit ubytování

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.