Ajdovi žganci – recept na pohankovou přílohu k polévce

Žganci, gastronomie, Slovinsko

Ajdovi žganci jsou tradiční přílohou k polévkám. Jedná se o pokrm z pohankové mouky, se kterým se setkáte napříč celým Slovinskem. Podává se i na horských chatách, kde je potřeba se zasytit na dlouhé túry.

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

Ajdovi žganci jsou snad nejtradičnějším pokrmem Slovinska. Ajda znamená pohanka a žganci byly vždycky pokrmem zejména chudých horalů, kteří pohanku cenili pro její vysokou výživovou hodnotu.

Češka koča, Jezersko, Slovinsko
Žganci vás posílí také na horských chatách. Podávají je i na České chatě v horách nad Jezerskem. Foto: Jošt Gantar

Žganci se podávají dodnes a jsou zejména vynikající přílohou k vývarům. Ve Slovinsku se nejčastěji podává hovězí vývar (slovinsky obara) a na mističku zvlášť dostanete žgance, které si k polévce nabíráte. Z polévky se tak rázem stane velmi vydatné jídlo.

Někomu možná nevyhovuje chuť pohanky. Žgance lze uvařit i kukuřičné. Možnost je také využít polovinu mouky běžné a polovinu pohankové nebo kukuřičné.

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g pohankové mouky
  • 0,5 l vody
  • půl lžičky soli
  • vepřové sádlo a škvarky

Postup:

  1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 0,5 litru vody, osolíme.
  2. Do vroucí vody nasypeme najednou všechnu pohankovou mouku.
  3. Mouku nemícháme, ale rozprostřeme a rukojetí vařečky do plochy uděláme 3 nebo 4 díry, kterými bude voda probublávat nahoru.
  4. Takto vaříme 20 minut.
  5. Odstavíme.
  6. Pokud v hrnci zůstalo hodně vody, slijeme ji vedle, ale nevyléváme.
  7. Vařenou pohankovou mouku promícháme a necháme ji 5–10 minut napůl zakrytou odpočívat.
  8. Ve zvláštní nádobě si rozehřejeme sádlo se škvarky.
  9. Pokud je mouka hodně suchá, přilijeme trochu vody, kterou jsme předtím z hrnce odlili. Ale nesmí jí být moc, žgance mají být poměrně suché.
  10. Přilijeme sádlo a vidličkou promícháváme, čímž vznikají jakési škubánky. Mají být co nejmenší a suché.
  11. Nakonec posypeme škvarky.

Žgance se podávají na misce vedle polévky. K polévce se nabírají lžící nebo se mohou do polévky nasypat (takto se ale rychleji rozmočí).

Ochutnali jste žgance ve Slovinsku? Nebo už jste je zkusili i uvařit? Podělte se s námi o zkušenosti do komentářů.

S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.