7 nejlepších jídel, která musíte ochutnat ve Slovinsku + RECEPT

Ač je Slovinsko malou zemí, jeho kuchyně skrývá velké bohatství. Najdete tu pestrou nabídku jídel ovlivněných národními kuchyněmi okolních států, především Rakouska, Itálie a Maďarska. Toto spojení vytváří kulinářský zážitek, o který byste se neměli nechat ochudit. Představujeme vám ty největší perly slovinské kuchyně.

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

7. Burek – turecká pochoutka jako rychlé občerstvení

Ačkoliv burek nepochází přímo ze Slovinska, ale někde z oblasti dnešního Turecka, najdete ho tu takřka na každém rohu. Jedná se o oblíbenou rychlou vydatnou svačinu, když nemáte čas jít na oběd nebo se vám nechce tolik utrácet. Tento oblíbený smažený nebo pečený pokrm většinou z listového těsta s různými druhy náplní (nejčastěji mletým masem, tvarohem či zeleninou) je vyhlášený v lublaňském bistru Nobel Burek.

burek

6. Štruklji – moučník i příloha k masu

Pokrm, který je hojně rozšířený po celém Slovinsku a existuje v několika variantách. Jedná se o něco jako plněný závin či knedlík, který může obsahovat různé náplně. Štruklji se podle účelu připravují nasladko i naslano. Pozor, narazíte-li na výraz: „sirovi štruklji“ – nejsou ze sýra, ale z tvarohu a mohou být jak sladké, tak slané. Sladká varianta s ořechovou, ovocnou či makovou náplní se hodí především k snídani či k svačině a varianta naslano se může servírovat ve formě přílohy k hlavnímu jídlu místo klasického knedlíku nebo jako hlavní chod.

Štruklji
Foto: Dean Dubokovič

5. Prekmurska gibanica – dezert z šesti vrstev

Zákusek pocházející z oblasti Prekmurje, ale proslavený po celé zemi. Tradiční dezert se připravuje z listového těsta a tvoří jej mnoho vrstev, které obsahují střídavě všechny oblíbené ingredience – mák, jablka, rozinky, vlašské ořechy i tvaroh. Tento dezert si vysloužil status slovinské národní speciality a vyjadřuje zemědělskou rozmanitost tohoto regionu.

4. Blejska kremna rezina – řez, který si vychutnáte s výhledem na jezero

Navštívíte-li ikonické jezero Bled, neměli byste vynechat ochutnávku tohoto tradičního krémového řezu. Skládá se ze dvou vrstev, které jsou vložené mezi tenké plátky listového těsta – vanilkového pudinku a šlehačkového krému. Vyhlášený je v kavárně Park Café, kde si ho můžete vychutnat s výhledem na jezero.

Blejska kremšnita
Foto: Tomo Jeseničnik

3. Obara a žganci – vývar s pohankovými škubánky

Pod tímto názvem se skrývá slovinská specialita – polévka podávaná s pohankovými škubánky s cibulkou a škvarky. Obara je silný vývar, většinou hovězí s kořenovou zeleninou, a žganci jsou takové pohankové škubánky – malé kousky, které se jedí buď k polévce, nebo se do ní přímo vhodí. Toto jídlo je typické pro horské a alpské oblasti a původně se jednalo o jídlo pro chudé.

2. Pršut – kousek Itálie na slovinském stole

Lahůdka, která se do přímořského Slovinska dostala ze sousední Itálie, kde se ovšem nazývá prosciutto. Důkladně vysušená vepřová šunka se musí nejprve řádně nasolit a nechá se přibližně dva měsíce uležet, přičemž je postupně stlačována. Sůl se nakonec omyje a šunka se na stinném místě nechá chladným vzduchem dosušit, a to až devět měsíců. Stejně jako v Itálii se ani ve Slovinsku pršut neudí.

Slovinská sušená šunka pršut
Tradiční slovinská sušená šunka pršut, která sem doputovala ze sousední Itálie

1. Potica – nejtradičnější sváteční moučník + RECEPT

Potica (v některých oblastech též povitica) je podobná naší bábovce. Je to rolka připravovaná z kynutého těsta, které je tradičně plněné vlašskými ořechy. Nicméně může obsahovat i mák, med nebo estragon. Díky náplni je vláčnější než naše bábovka a její nejtradičnější ořechová příchuť vás uchvátí. Tento moučník nesmí chybět na žádném svátečním stole, podává se během Vánoc, Velikonoc, ale i na svatbách a dalších oslavách.

Potica, Slovinsko

Recept na zdravou poticu (i pro vegany)

(Tradiční poticu si upečete podle našeho klasického receptu)

Potica je bábovka, kterou musí ve Slovinsku umět upéct každá správná hospodyně. Naše kamarádka Tereza Dvořáková vytvořila zdravý recept, který využijí i vegani. Tak se pusťte do pečení :).

Suroviny

na těsto:

  • 250 g špaldové mouky + 2 lžíce navíc (kdo chce, použije pšeničnou)
  • 2 lžíce cukru
  • 15 g droždí
  • 80 ml oleje (např. rýžový nebo řepkový)
  • 50 ml rostlinného mléka
  • větší špetka soli
  • 2 lžíce lněných semínek rozmixovaných v 1/3 hrnku vody
  • lžíce rostlinné smetany, pokud chcete lesklý povrch těsta

na ořechovou náplň:

  • 350 g ořechů
  • 80 g cukru (kdo je víc na sladké, přidá víc cukru)
  • 2 lžíce rozmixovaných ovesných vloček nebo ovesné mouky
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 3 lžíce oleje
  • lžička skořice
  • 2 lžičky kakaa
  • panák rumu

Postup

  1. V menší misce nebo v hrnku rozmícháme droždí s jednou lžící cukru, zalijeme trochou mléka a přidáme mouku, aby nám vznikla kašovitá konzistence. Necháme 10-15 min odležet, než začne pracovat kvásek.
  2. Ve větší míse rozmícháme mouku se solí, uprostřed uděláme ďůlek, do kterého dáme kvásek. Přidáme cukr, rozmixovaná lněná semínka ve vodě, mléko a olej a vypracujeme těsto, které budeme chvíli hníst. Mělo by být jen mírně lepivé. Poznáte, že se bude trochu chytat na mísu. Pokud je až moc lepivé, přidáte trochu mouky navíc.
  3. Těsto necháme vykynout, minimálně 60 min.
  4. Připravíme si náplň. Ve výkonném mixéru nebo foodprocessoru si rozmixujeme ořechy. Ne úplně na pastu, aby náplň pořád měla strukturu. Přesuneme do mísy a přidáme cukr, ovesnou mouku, mléko, olej, skořici, kakao a rum. Promícháme.
  5. Troubu si předehřejeme na 180°C. Formu na pečení si vymažeme olejem a vysypeme moukou. Na pomoučený vál přesuneme těsto, které vyválíme na placku (tak, aby délkou pasovala do formy). Rovnoměrně rozprostřeme náplň a začneme těsto směrem od sebe rolovat. Když je celá placka zarolovaná, přesuneme do formy a necháme 10 min kynout.
  6. Pokud si přejeme lesklý povrch, potřeme horní část potice rostlinnou smetanou. Pečeme 15 min na 180° C a dalších 30 min na 160° C.
Veganská potica
Veganská verze tradiční potice. Autor: Tereza Dvořáková, My kitchen mélange

Při návštěvě Slovinska byste neměli opomenout potěšit své chuťové buňky. Slovinská kuchyně nabízí spoustu kulinářských specialit, které stojí za vyzkoušení. Napadají vás ještě nějaké slovinské pokrmy, které byste doporučili ochutnat? Podělte se s námi do komentářů.

S výběrem, kam se ve Slovinsku vydat, vám pomůže náš Premium průvodce. Najdete v něm plány dovolených v nejoblíbenějších oblastech Slovinska, trasy výletů i horských treků. Získáte také tipy, jaké si koupit lokální produkty a slevy na vstupy do památek, se kterými ušetříte až 2 500 Kč.

Najděte své vysněné ubytování ve Slovinsku❤️

S výběrem vám pomůžeme!

177 prověřených ubytování
Férové ceny bez navýšení
Profi péče o zákazníky
Premium průvodce k rezervaci zdarma, se kterým ušetříte až 2 500 Kč na vstupném
Vyberte si ubytování

O autorovi

Eliška Bernardová

Eliška Bernardová

Vystudovala slovinštinu a věnuje se objevování slovinské kultury, literatury a místní přírody a zajímavých míst. Vyhledává pro vás zajímavé destinace a mapuje je při svých cestách. Kromě cestování po Slovinsku překládá ze slovinštiny.

Komentáře

  1. Honza

    I když Slovinskem pořád jen projíždíme při cestě na Krk a nezůstali jsme zatím nikdy přes noc, tak bez zastávky na gibanicu to prostě nejde.

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

    1. Eliška Bernardová autor článku

      Děkujeme za zkušenost :). Kde se na gibanicu zastavujete? Prozradíte svůj oblíbený podnik :)?

      Přidat komentář

      Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

      1. Honza Polzer

        To kdybych věděl... :-) Někde mezi Lublaní a Postojnou. Nebo až u Pivky? Fakt nevím. Jezdím už po paměti, kochám se přírodou okolo a nevnímám cedule. Když si vzpomenu, dopíšu.

        Přidat komentář

        Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

  2. Ivanka

    Žijem v Slovinsku 11 rokov.
    Nádherná krajina.

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

  3. Marko Kragelj

    Gibanica je parada u Trojane, dobička z dialnice A1,Celje-Maribor, tam maju aj dobre šišky aj kalamari...

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

  4. Milan

    Ahoj,
    pokud vynechám přímořskou část Slovinska, kde je typická středomořská kuchyně, určitě bych k jídlům, které byste měli v alpské části Slovinska ochutnat přidal:
    - Ajdovi krapi (plněné pohankové taštičky ve smetaně)
    - Ajdovi žganci (opražená pohanková kaše se zelím a slaninou)
    - Idrijski žilkrofi (plněné „ravioli“ masem, tuřínem nebo bramborovou směsí)
    - Sušená masa – krom zmíněného krašského pršutu i vynikající Krašski zašink (sušená marinovaná krkovice – coppa stagioanata), Prekmurska šunka, Zgornjesavinjski želodec (maso z vepřové kýty a plece, hřbetní sádlo, piranská sůl, pepř, plněné do vepřových žaludků, lisováno, sušeno) …
    - Kranjska klobasa (nejznámější uzenina, rozšířena i v Rakousku a Německu jako Krainer wurst)
    - Mohant (regionální sýr z Bohinje)
    - Bohinjska postrv (pstruh modrý z Bohinjského jezera – obvykle smažený)
    - Lokální „golaž“ a „jota“ (guláše a husté polévky) ze směsí mas, zvěřiny, luštěnin a zeleniny s místními ingrediencemi – zkuste!
    - Ocvrti piščanec (v trojobalu smažené kuřecí porce, častá položka na menu slovinských hostinců) nezklame
    - pozn. Další častá položka v menu, Dunajski zrezek znamená vídeňský (telecí) řízek

    Přidat komentář

    Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Přidat komentář

Odeslání komentáře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.